Lelies laat zien dat liefde puur kan zijn

Lelies laat zien dat liefde puur kan zijn

Recensie: Mieke van der Raay
Foto’s: Robin Swiers

In het Zonnehuis in Amsterdam was afgelopen vrijdag een parel van een voorstelling te zien: Lelies van NDM theaterproducties.
Een unieke, aangrijpende voorstelling, gespeeld door alleen mannen en het vertelt een verhaal over homoseksualiteit, identiteit en religie.

Lelies was eerder te zien in het Fakkeltheater in Antwerpen en in het voormalige M-Lab. In 2018 zorgde Niels de Mossenau er al voor dat we deze mooie intrigerende voorstelling in theater de Slinger in Houten konden bewonderen.
In Lelies volgen we Simon Doucet ( Niels de Mossenau), die uit is op wraak op Bisschop Jean Bilodeau (David Roelofs) . Simon zit namelijk in de gevangenis door de Bisschop. Simon laat de bisschop naar de gevangenis komen voor een laatste biecht. Samen met de andere gevangenen heeft Simon een toneelstuk bedacht om de bisschop te laten inzien wat hij heeft aangericht met zijn leugens en verraad. Bisschop Jean was namelijk heimelijk verliefd op Simon en toen bleek dat Simon deze gevoelens niet kon beantwoorden, heeft Jean er alles aan gedaan om Simon het leven zuur te maken. Waaronder brand gesticht in het huis waar Simon zich schuil hield samen met zijn grote liefde Vallier de Tilly (Philip Janssen), een graaf van lage komaf. Deze komt om in de brand en Jean laat Simon hiervoor opdraaien.

Het is een taboe doorbrekend verhaal, dat je het niet voor het zeggen hebt op wie je verliefd wordt. Of je nu hetero of homo bent, iedereen heeft gelijke rechten, waarvoor nu nog steeds vaak veel onbegrip is. Het verhaal speelt zich af in de jaren 20 van de vorige eeuw, maar toch is de problematiek van toen nu ook nog steeds te herkennen.

De cast bestaat uit nieuwe, nog onbekende talenten aangevuld met professionele spelers, toch zie je totaal geen verschil. Ieder weet zijn rol tot het uiterste te benutten. Ze hebben allemaal meerdere rollen, maar er is nooit een moment onduidelijk wie ze op dat moment spelen. Philip Janssen als Graaf Vallier de Tilly en Albert-Jan Verhees als de jonge Simon, zijn perfect gecast voor deze rollen. Ze passen perfect bij elkaar, de rol die ze spelen is gedurfd, ze moeten toch helemaal naakt, dit weten ze zonder gêne en heel natuurlijk te spelen. Ze hebben een voelbare chemie. Henk van der Gugten als Gravin Marie Laure de Tilly heeft iets aandoenlijks, zijn zang is ongelooflijk goed en hij weet elke noot zonder enige moeite te raken. Hij heeft echt een perfecte timing. Lennard Borgo speelt Lydie-Anne de Rozier op zo’n natuurlijke manier, dat je gewoon vergeet dat je naar een man die een vrouw speelt zit te kijken . Het is bijna niet te bevatten, dat hij nog geen professionele ervaring heeft. Lennard speelde deze rol ook in de vorige versie van Lelies. Gregory Langen speelt de jonge Jean met een onschuld, zelfs een beetje naïef, dat je gewoon in zijn onschuld geloofd. Niels de Mosseau speelt de oudere Simon met heel veel gevoel en een kwetsbaarheid die je zelden nog ziet in het theater. Je hangt gewoon aan zijn lippen, wat heeft deze jongen toch een onbegrensd talent. Hanno van der Loo en Bas Mastboom hebben meerdere rollen, zij maken het geheel compleet.

De muziek wordt verzorgd door een live band onder ziedende begeleiding van Robert Stoop.

Lelies laat zien dat liefde puur kan zijn, voor iedereen. Maar liefde kan ook gevaarlijk zijn, met gevoelens die voor iedereen hetzelfde kunnen zijn, maar ze kunnen ook weer totaal anders aanvoelen.
De voorstelling is nog te zien in Theater De Bussel in Oosterhout op 21 en 22 mei. Maar eigenlijk hoop ik echt dat deze voorstelling door meer theaters opgepakt wordt, zodat veel meer mensen deze voorstelling kunnen gaan zien.

Naar de originele creatie van “Judas Theaterproducties”

Gebaseerd op het toneelstuk “Les Feluettes” van Michel Marc Bouchard
​Originele regie en scenario: Martin Michel
​Scenario en liedteksten: Allard Blom
​Muziek: Sam Verhoeven
​Originele arrangementen: Pol Vanfleteren
​Originele regie: Martin Michel
Voor meer informatie: www.ndm-theaterproducties.nl

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.