Lazarus-acteur Dragan Bakema opent exclusieve David Bowie fototentoonstelling in DeLaMar Theater

Lazarus-acteur Dragan Bakema opent exclusieve David Bowie fototentoonstelling in DeLaMar Theater

15 unieke front row foto’s van de wereldster te zien ter gelegenheid van David Bowie’s laatste meesterwerk

Vanaf aanstaande donderdag 3 oktober is Lazarus, David Bowie’s laatste werk, te zien in DeLaMar Theater in Amsterdam. Ter gelegenheid van deze voorstelling is tijdens de gehele speelperiode een tentoonstelling te zien met exclusieve foto’s van David Bowie. Het is de eerste keer sinds de opening van DeLaMar Theater dat er een fototentoonstelling aan de collectie van het theater wordt toegevoegd. De Nederlandse concert- en royaltyfotograaf Bernard Rübsamen heeft alle 15 werken gemaakt tijdens concerten van David Bowie in Nederland. De collectie is samengesteld door Rübsamen en Janine van den Ende en bevat front row foto’s van Bowie vanaf de ‘Glass Spider Tour’ tot aan de ‘Outside Summer Festivals Tour’. De expositie is een initiatief van Albert Verlinde van Stage Entertainment Nederland en Andreas Fleischmann van DeLaMar Theater in Amsterdam en mogelijk gemaakt door Janine van den Ende. Albert Verlinde, algemeen directeur en producent van Stage Entertainment Nederland: “Met deze unieke tentoonstelling willen we de bezoekers van Lazarus graag trakteren op een extra belevenis tijdens hun avond uit. Deze bijzondere foto’s van David Bowie zijn nog nooit eerder geëxposeerd en alleen tijdens de speelperiode van Lazarus in DeLaMar Theater te zien”. De fototentoonstelling is te zien op de 4e etage van DeLaMar Theater en gratis toegankelijk voor bezoekers van de voorstelling. Lazarus isvan 3 oktober tot en met 5 april te zien in DeLaMar Theater in Amsterdam en gaat op zondag 13 oktober in première. Meer informatie: www.bowielazarus.nl


Rübsamen fotografeerde David Bowie voor het eerst op 31 maart 1987 in Paradiso tijdens de persconferentie voor de ‘Glass Spider Tour’. Dit was meteen zijn doorbraak als fotograaf. Daarna volgden zes concerten in 1987, 1990, 1991, 1996 en 1997 in Nederland. Volgens Rübsamen was Bowie geweldig om te fotograferen: “Je wist nooit wat je van hem kon verwachten, maar wel dat het van het eerste tot het laatste moment boeiend zou zijn. Hij was iedere keer weer in een andere outfit, had telkens een andere stijl. Hij wist haarfijn waar hij mee bezig was, vaak leek het wel of hij over elke beweging had nagedacht, maar het was altijd verrassend.” Bij de première van Lazarus in New York op 7 december 2015 maakte Bernard zijn laatste foto van David Bowie, welke wereldwijd op het netvlies gebrand staat bij Bowie-fans en -bewonderaars. Het was tevens de laatste foto die ooit van Bowie werd gemaakt. Slechts een maand na de wereldpremière van Lazarus overleed Bowie, op 10 januari 2016.

David Bowie’s Lazarus

David Bowie’s laatste werk was de musical Lazarus. Hij ontwikkelde de voorstelling met Enda Walsh (script) en regisseur Ivo van Hove. Van Hove regisseert ook de Nederlandse productie.Lazarus is een vervolg op het boek The Man Who Fell to Earth van Walter Tevis. Bowie vertolkte zelf de hoofdrol van Thomas Newton in de filmbewerking uit 1976, geregisseerd door Nicolas Roeg. In Lazarus ontmoeten we Bowie’s alterego Thomas Newton opnieuw. Hij neemt ons mee door zijn leven, dromen en obsessies. Een reis die wordt omlijst door Bowie klassiekers waaronder ‘Heroes’, ‘Absolute Beginners’, ‘Changes’, ‘All the Young Dudes’, ‘This is Not America’ en uiteraard ‘Lazarus’, voor de voorstelling geschreven en later uitgebracht op Bowie’s laatste album Blackstar. Dragan Bakema vertolkt de felbegeerde rol van Thomas Newton, Noortje Herlaar is te zien als Newton’s assistente Elly en Pieter Embrechts is Valentine. Ook onder anderen Thomas Cammaert, Holly Mae Brood, Shary-An Nivillac, Juliana Zijlstra en Jorrit Ruijs spelen rollen in de voorstelling.


Lazarus wordt in Nederland geproduceerd door Albert Verlinde en Stage Entertainment Nederland in samenwerking met Robert Fox en Jones/Tintoretto Entertainment en The New York Theatre Workshop.

Foto: Roy Beusker

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.