Lang geleden; Geschiedenis in modern jasje

Recensie: Stephan Markus

Is het mogelijk om de jeugd te boeien met een geschiedenisvoorstelling? Na het zien van de familievoorstelling ‘Lang geleden’ is het antwoord volmondig JA!
Om het publiek vast in de stemming te krijgen geeft de cast voor aanvang van de voorstelling al een workshop over ons volkslied. Daar reist al de vraag waar sommige uitdrukkingen uit het Wilhelmus vandaan komen! Met het antwoord:”Dat wordt in de voorstelling duidelijk!”, blijft de spanning erin wanneer het publiek de zaal in gaat.

Vier spelers nemen ons in ongeveer een uur mee door onze geschiedenis. Zo leert het publiek meer over Willem van Oranje en Hugo de Groot, wie waren ze en waarom zijn ze belangrijk in onze geschiedenis. En was Jacoba van Beieren bijvoorbeeld net zo mooi als  Myrthe, die de rol van Bregje speelt? Vroeger en nu worden in de voorstelling met elkaar gecombineerd: zo zit je te kijken naar het verhaal van Hugo de Groot, als ineens tiener Bregje opkomt met haar mobiel, helemaal enthousiast over het aantal volgers dat ze heeft. 
Aan het eind van de voorstelling wordt weer teruggeblikt op de workshop vooraf over het Wilhelmus. Het eerste couplet van ons volkslied wordt stap voor stap langsgegaan en wordt er duidelijk hoe de informatie uit de voorstelling hierin naar voren komt. Zo is de cirkel rond, een mooie afsluiting van deze educatieve voorstelling.

De chemie tussen de vier spelers is uitmuntend. Bijzonder is ook dat de  muziek ook live is en door de cast verzorgd wordt. Na deze middag is iedereen weer helemaal bij in de kennis van onze geschiedenis.

Na vrolijke kindermusicals als “Hans en Grietje” en in het komende seizoen “De Kleine Zeemeermin” zet Van Hoorne Entertainment nu een voorstelling neer waar des te meer uit blijkt dat het een zeer veelzijdige theaterproducent is.

Een heerlijke, leerzame middag! 

Voor meer informatie: https://www.vanhoorne.com/theater/lang-geleden-1/

Cast:
Pim van Alten              Victor de Leeuw
Sandra Dijkstra            Geertje de Leeuw
Robbert van Unnik       Hugo
Myrthe Zonneveld       Bregje de Leeuw
Techniek:
Mark Dijk                     Licht
François Wissink          Geluid
Creatives:
Van Hoorne Entertainment   Productie
Denise Brocx                         Productieleiding
Aron Bruisten                        Script
Robbert van Unnik                Muziek
Mark Haayema                     Regie
François Wissink                   Geluidsontwerp
Floris Helmans                      Lichtontwerp

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.