LAMPJE WINNAAR PODIUMKIDS PRIJS 2020

LAMPJE WINNAAR PODIUMKIDS PRIJS 2020

Lampje van Maas theater en dans is op zondag 13 september uitgeroepen tot de beste jeugdvoorstelling van het afgelopen seizoen. De Podiumkids kinderjury reikte de allereerste Podiumkids Prijs uit tijdens het Nederlands Theater Festival in Amsterdam.

De kinderjury is unaniem enthousiast over dit ‘af en toe verdrietige verhaal over vriendschap, met veel fantasie’. Ze zijn onder de indruk van het knappe decor dat heel snel kan wisselen, de spannende muziek en de vijf acteurs die wel 16 rollen spelen. Met name de actrice die Lampje speelt (Rosa van Leeuwen) valt op: ‘ongelofelijk dat zij zo goed een kind van 7 kan spelen terwijl ze al 31 is!’ Het is moeilijk om een boek te spelen wanneer het boek al zo goed is, maar dat is heel goed gelukt, vinden de juryleden.

De andere genomineerden waren Zwijnenstal (Theater Sonnevanck in coproductie met de Nederlandse Reisopera), Back to Oz (Het Filiaal theatermakers), Ruimtevlucht (Het Houten Huis in coproductie met Holland Opera) en Juffenballet (BonteHond & Maas theater en dans).

Over de winnaar
Moniek Merkx maakte voor Maas theater en dans een theaterbewerking van Lampje, het succesvolle jeugdboek van Annet Schaap dat vrijwel alle denkbare boekenprijzen won, waaronder de Gouden Griffel. Lampje is een modern sprookje over de zee. Over het meisje Lampje, de dochter van de vuurtorenwachter die op een dag in een storm terecht komt, en dan gaat alles mis. Ze wordt naar het Zwarte Huis van de Admiraal gestuurd en
belandt in een woest avontuur. Live muziek in de voorstelling is van Djurre de Haan.

Over de Podiumkids Prijs
De Podiumkids Prijs is dé nieuwe publieksprijs voor theater- dans- en
muziekvoorstellingen voor kinderen van 6 tot en met 12 jaar. Tijdens het theaterseizoen stemmen kinderen op hun favoriete voorstellingen en bepalen daarmee de nominaties: dat zijn de vijf voorstellingen die het beste beoordeeld worden. De Podiumkids kinderjury, bestaande uit 7 theaterfans tussen de 7 en 12 jaar, kiest hieruit de winnaar. De fysieke prijs is een foto geïnspireerd op de winnende voorstelling. Ieder jaar wordt er een andere fotograaf gevraagd en dit jaar is de foto gemaakt door Carla Kogelman.

Over Podiumkids
De Podiumkids Prijs wordt georganiseerd door Podiumkids: een collectief van 24 professionele gezelschappen die theater-, muziek- en dansvoorstellingen maken voor kinderen van 2 tot en met 12 jaar. Podiumkids wil jeugdtheater onder de aandacht brengen bij zoveel mogelijk mensen. Dat doet ze met de prijs, maar ook met de website
www.podiumkids.nl: de uitagenda voor de hele familie.

De Podiumkids Prijs wordt mede mogelijk gemaakt door de Nederlandse Associatie voor Podiumkunsten (NAPK).

Foto: Phile Deprez

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.