Lampje weet je te betoveren.

Lampje weet je te betoveren.

Recensie: Mieke van der Raay
Foto: ©Phile Deprez

Afgelopen zaterdag 14 december was de première van Lampje (8-108) van Maas theater/dans.

Ik heb al veel voorstellingen gezien van dit gezelschap en nog steeds weten ze me te verbazen met hun voorstellingen. Elke keer weten ze een stukje vakmanschap af te leveren om u tegen te zeggen.

Lampje, van regisseur Moniek Merkx, is een theaterbewerking van het boek van Annet Schaap. Lampje is de dochter van een vuurtorenwachter, die door omstandigheden uit huis geplaatst wordt. Ze moet gaan wonen in het huis van de Admiraal. Deze is er zelf niet, maar Lampje wordt opgevangen door een ietwat neurotische huishoudster. Het spookt namelijk in het grote, enge, zwarte huis. Maar Lampje is niet echt bang, gaat op onderzoek uit en tot haar verbazing woont er nog iemand in het huis: de zoon van de Admiraal, Vis, woont in de toren. Lampje sluit uiteindelijk vriendschap met hem. Het deert Lampje namelijk niet dat Vis, anders is dan andere jongens.

Het is niet echt makkelijk om van een 328 pagina’s tellend boek een voorstelling te maken van vijf kwartier. Wat laat je wel of niet zien? Hoe verdeel je de spanning, hoe vertaal je het naar beeld? Nu heeft Moniek Merkx dit echt zo weten uit te werken, dat je niet anders dan vol verbazing naar de voorstelling zit te kijken. Lampje speelt zich af op onmogelijke locaties. Dit heeft decorontwerper Sanne Danz tot in de perfectie weten uit te werken: met rotsformaties en een maquette van het landschap waardoor je extra diepte krijgt in het verhaal.

Zestien rollen worden gespeeld door vijf acteurs. Alleen Rosa van Leeuwen (Lampje) en Freek Nieuwdorp (Vis) spelen maar één rol, maar de andere acteurs, Gianni Noten, Anne Fé de Boer en Carmen van Mulier, spelen meerdere rollen. Toch weet je precies wie wie is, mede door de snelle overgangen en kledingwissels.

Rosa speelt heel natuurlijk en je gelooft haar vanaf het eerste moment, ze weet de juiste emotie van het meisje over te brengen. Freek is een speler die gewoon alles kan. Hij speelt overtuigend en geloofwaardig. Hij kan ook nog eens fantastisch goed dansen.

Wat deze voorstelling nog bijzonderder maakt, is de live muziek. Djurre de Haan en David Correl raken met hun muziek de juiste snaar. Op sommige momenten is hun muziek mysterieus, op andere momenten weten ze de spanning goed voelbaar te maken. Het geeft de voorstelling een extra dimensie.

Het verhaal is sprookjesachtig, met precies genoeg spanning en humor. Alles goed gedoseerd, waardoor je aandacht geen seconde verslapt. Het is voor jong en oud herkenbaar. Het zet je aan het denken. Dit met prachtige muziek, in een bijzonder mooi decor. Wat wil je nog meer. En fantastisch goede acteurs, die je weten te raken met hun spel. Ga deze voorstelling gewoon zien.

Voor meer informatie:https://www.maastd.nl/

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.