Lachend bij het kerstdiner dankzij Boesjans

Recensie: Mariska Oosterhuis/Foto: Floyd Koster

Drie keer stond Boesjans met hun kerstspecial op de planken afgelopen week, om het Utrechtse publiek wat stof tot praten en nadenken te geven.

Boesjans is een gezelschap van tekstschrijvers en acteurs, dat regelmatig nieuwe sketches maakt. Hun Kerstspecial was op woensdag 20 december, zaterdag 23 december en zondag 24 december te zien in De Meern en Utrecht.
Verantwoordelijk voor de regie en artistiek leiderschap is Wilhelmer van Efferink.

De kerstspecial heeft de vaart er goed zitten, de sketches wisselen elkaar in hoog tempo af, begeleid door Mattijs Verhallen op de piano. Het decor bestaat uit twee kerstbomen, en een paar rekken met kleding daarachter.

De lachers zijn vanaf het begin op de hand van de acteurs, als alle cliché situaties van kerst voorbij komen. Een familielid wat alles probeert te vertellen over de verschillende wijnen, inclusief proeverij voor de voorste rij, een vrouw die zich sterk maakt om Kerst af te schaffen. Het is een vrouw onvriendelijk feest vindt zij, Maria die zonder dat ze het weet zwanger wordt, geen baas in eigen buik is, En Bethlehem zou BetleHAAR moeten zijn… En vergeet ook de slager niet, die opdracht krijgt om een jongen te castreren. Deze jongen wil graag opera gaan zingen…

Dan zijn er toch twee jongetjes die denken dat ze mama helpen met mooie tekeningen, dan zal ze wel bij zijn en meer cadeautjes geven. Helaas denkt mama daar wat anders over… Een kleinzoon belt met oma, die twijfelt of hij haar adres wel weet, want hij komt nooit. En ze heeft een ziekte wat feestelijk Japans eten is… (leukemie). Een pleidooi voor kunstvagina’s, een lied over datzelfde onderwerp, het gaat van links naar rechts, en dan weer over iets anders.

Boesjans is sterk met hun verschillende types, goed neergezet door slecht 5 mensen. In deze voorstelling speelden Milan Boele van Hensbroek, Sofie de Kater, Yari van der Linden, Matthijs Mahler en Eva Zwart. Ik was heel verbaasd dat het maar 5 acteurs waren aan het eind, want het voelde of er meer acteurs waren.

Moeiteloos zit je de voorstelling uit, want alles loopt vloeiend in elkaar over dankzij de muziek van Verhallen. Voor je het weet sta je weer buiten, na te denken over wat je net gezien hebt. Dan blijkt dat Boesjans in staat is om de aandacht continu vast te houden, want de hele voorstelling zit nog in je hoofd genesteld.

Voor mij persoonlijk was het de eerste keer dat ik iets van dit gezelschap heb gezien, maar het smaakt naar meer.

Gezien: Boesjans Kerstspecial, theater Kikker Utrecht.

Meer informatie: Boesjans.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.