Lachen op kamp werkweek!

Lachen op kamp werkweek!

Recensie en foto: Marielle Hoexum

Op zondagmiddag 14 januari bezochten wij Schouwburg het Park in Hoorn. Hier ging de musical ‘Mees Kees op kamp’ in première. Een vrolijk en humoristisch verhaal gebaseerd op de boeken van Mirjam Oldenhave. Meester Kees is nog een stagiaire, maar wil heel graag een echte meester worden. In een klein klasje van 6 leerlingen mag hij invallen voor de juf die met zwangerschapsverlof is. In de klas zit onder andere Tobias, een lieve jongen wiens vader, net als die van Mees Kees overleden is. De andere leerlingen zijn Hasna, Fred, Sep, Lieke en Winnie. Er staat een werkweek in de duinen op de planning en ook de directrice van de school, Dreus, gaat mee. Zij heeft een buitengewoon punctueel schema met afstreeplijstjes geconstrueerd dat volledig en volgens plan afgetikt moet worden, voordat de bonte avond door kan gaan. Het verhaal is afgeleid van de boeken en de film, maar lijkt voor de musical toch wel enigszins uitgedund en versneld. Waarbij vooral in de chemie tussen Tobias en Sep wat verhaal mist. Het personage Sep is in de musical ietwat aan karakter verloren ten opzichte van het boek en de film. De andere kinderpersonages krijgen net voldoende aandacht om een echt karakter neer te kunnen zetten. De liedjes die aan het verhaal zijn toegevoegd swingen echter wel de pan uit en dat maakt het vermakelijk. De humor die is toegevoegd is treffend, effectief en fantastisch.

Mees Kees wordt gespeeld door Luuk Haaze. Hij doet dit verdienstelijk. Zijn spel als ietwat onzekere meester, die wel voor alles een oplossing weet, komt overtuigend over. Hij heeft de kern van het lesgeven wat mij betreft begrepen. Hij heeft een band met zijn leerlingen en ze vertrouwen hem allemaal alles toe waar ze mee zitten. Door deze connectie tussen leerkracht en leerling komt het verhaal tot leven. Ook de komische chemie tussen hem en Dreus (Mylène D’Anjou) is goud waard. Mylène heeft sowieso de lachers al vanaf de start, met de huishoudelijke mededelingen, op haar hand. Toch wordt het nooit te veel. En dat is enorm knap. De overige rollen (Moeder van Tobias/ Katrien die zowel buschauffeur als campingeigenaar en kok is) worden gespeeld door Anouk van Nes. Vooral als Katrien vond ik haar ook echt hilarisch. Ze maakt het volwassen trio echt compleet. De drie volwassen personages zijn zo tegengesteld in karakter dat er weinig nodig is om een hilarische situatie te krijgen en ook Anouk speelt overtuigend. Haar topscene is het spookverhaal bij het kampvuur. Ik ben bang dat ouders daar toch nog over in gesprek moeten met hun kinderen vanavond. De kindercast van dienst speelde zonder meer super goed. Ze dansen veel en hebben overduidelijk veel plezier, maar weten ook in kleinere scénes overtuigend hun rol te spelen. Daarnaast zijn ze ongelofelijk goed op elkaar ingespeeld. De timing is bij de complete cast echt on point.

Het decor en de techniek zit goed in elkaar. Het decor is simpel en vooral efficiënt. Vooral de tent vind ik goed gevonden. Verder zijn over de meeste details goed nagedacht. Het effect daarvan is dat er weinig afleiding is van dingen die net niet kloppen of lekker werken. En dat de deur dan op wieltjes staat, dat maakt dan even niet meer uit. Al met al heb ik deze voorstelling mij heel goed vermaakt en veel gelachen. Ben jij toe aan een voorstelling die je echt even meeneemt naar een andere plek? Ga dan vooral (met je kinderen) kijken bij een theater bij jou in de buurt! https://meeskeesdemusical.nl/waarwanneer 

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.