“Kuikens van Beton” is een fantastische chaos vol met humor en muzikaliteit

Recensie: Jessica Uijttewaal

Na eerder al op De Parade gestaan te hebben met de voorstelling “Kuikens van Beton” nemen de mannen van Zoutmus nu hun intrek in het theater. Op donderdag 25 oktober speelden zij de première in VU Cultuurcentrum Griffioen in Amstelveen voor een goed gevulde, enthousiaste zaal. Op het toneel zien we Colin Linnekamp, Houk van Warmerdam, Jules Timmers, Mees van Warmerdam en Thijs Felperlaan. De mannen zijn allen zeer muzikaal en perfect op elkaar ingespeeld. Ze geven het publiek het gevoel dat alles zeer chaotisch is en het lijkt elk woord en elke beweging die één van de anderen maakt een verrassing voor ze is en ze het voor het eerst zien en horen. Wanneer je hier over nadenkt, moet je concluderen dat dit alleen mogelijk is als ze juist precies weten wie wanneer waar is en wat diegene doet en gaat doen. Om het dan toch te laten lijken alsof het een chaos is, is erg goed gedaan. Over elk detail is nagedacht en alles sluit perfect op elkaar aan.
Om precies uit te leggen waar “Kuikens van Beton” over gaat is niet eenvoudig. Als ik zeg dat u kennis zult maken met een ontspannen indiaan, een maffia-slak (complimenten voor Houk zijn hier op zijn plaats) en een multifunctionele stofzuiger dan wordt u niet direct wijzer. Er zit niet echt een vaste lijn in de voorstelling, het zijn korte scenes die elkaar opvolgen of zelfs door elkaar onderbroken worden. Als tegenhanger staat er dan ook een lange tafel scene op het programma, die overigens wel steeds korter wordt. Het is een unieke, dynamische voorstelling waarvan je je af en toe afvraagt hoe ze het bedenken. Wellicht is dit dan het bewijs dat waanzin dicht bij genialiteit ligt, want zowel waanzinnig als geniaal zijn hier wel aan de orde. Die genialiteit is ook zeker van toepassing op de muzikale prestaties van de mannen van Zoutmus. Allen beschikken over een groot muzikaal talent. Tijdens de scenes worden de instrumenten goed en veelvuldig ingezet en zonodig wisselen de heren gewoon even van instrument. Dat het met de muzikaliteit wel goed zit, is ook te horen in de rocknummers die de heren afwisselend met de acteerscenes ten gehore brengen. Hier mag dan nog wel even vermeld worden dat de stem van Colin niet alleen prettig is om naar te luisteren, maar ook loepzuiver is.
Kortom, deze voorstelling is een goed georganiseerde, absurdistische chaos die bol staat van de humor en muzikaliteit. Een absolute aanrader voor iedereen om te gaan zien.
Nog even voor de duidelijkheid, de voorstelling die u moet gaan zien is dus niet Nicolaas het dunne touwtje, Miep het tasje vol met vla of Menno de volkstuin, maar “Kuikens van Beton”! De mannen zijn nog op tour door het land tot en met 21 december dit jaar.

Mocht u nog niet direct een beeld hebben van de voorstelling of misschien juist wel, dan kunt u voor meer informatie en de speellijst terecht op www.zoutmus.nl. Na het zien van deze voorstelling zal het u vast een stuk duidelijker zijn…of niet. U zult aan het eind van de voorstelling ongetwijfeld wel concluderen dat u een fantastische avond hebt gehad met dank aan de mannen van Zoutmus.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.