Kronos Quartet voltooit mega compositie project op 6 & 7 mei 2023 in Amsterdam

Kronos Quartet voltooit mega compositie project op 6 & 7 mei 2023 in Amsterdam

Vijftig nieuwe composities in Amsterdam voor het eerst ter wereld samen te horen

Het wereldberoemde Kronos Quartet bestaat vijftig jaar. Gedurende haar bestaan heeft het strijkkwartet uitsluitend nieuwe muziek gespeeld van alle mogelijke componisten, meer dan 70 albums opgenomen en talloze prijzen ontvangen. De musici zijn inmiddels flink op leeftijd maar treden nog veelvuldig op. Voor dit jubileum gaf het kwartet zichzelf en de wereld een opmerkelijk kado dat tevens een uitnodigende erfenis is: een openbare, gratis toegankelijke bibliotheek van vijftig nieuwe werken, ontworpen om jonge amateur- en beginnende professionele strijkkwartetten te begeleiden bij het ontwikkelen en aanscherpen van de vaardigheden die nodig zijn voor de uitvoering van 21st -eeuws repertoire. De meest prominente en veelzijdige componisten ter wereld namen de eervolle opdracht aan, onder wie Phillip Glass en de Nederlander Merlijn Twaalfhoven. Zijn werk Play klinkt als openingsmanifestatie van het Kronos’ 50 for the Future-weekend waarin alle vijftig werken gepresenteerd worden.

Het Kronos Quartet opent en sluit het festival op 6 & 7 mei dat georganiseerd wordt door de Strijkkwartet Biënnale Amsterdam (SQBA) en waarin nog 9 andere bijzondere kwartetten en een grote groep kinderen van de Amsterdamse Leerorkesten optreden in het Muziekgebouw in Amsterdam.

David Harrington, oprichter en artistiek leider van het Kronos Quartet: “Wat zou er gebeuren als we door onze jarenlange samenwerking met honderden componisten uit de hele wereld een geheel van ongelooflijk interessante, leuke muziek zouden kunnen maken die de volgende generatie zou kunnen dienen als springplank naar een wereld van ontdekking? Met het zorgvuldige werk van de componisten ben ik ervan overtuigd dat we magische toegangspunten scheppen voor spelers om de wereld van strijkkwartetensemblemuziek voor de 21e eeuw te betreden.”

Componist Merlijn Twaalfhoven bedacht een aspect van muzikaal spel dat geen van de andere componisten heeft gebruikt, namelijk een speelse en uitdagende interactie met het publiek. “In de klassieke muziek van vandaag is de scheiding tussen uitvoerder en luisteraar doorgaans heel streng en duidelijk. We zouden misschien vergeten hoe eeuwenlang (en nog steeds, buiten de conventionele concertzalen) muziek de meest effectieve manier was om te verbinden, samen te creëren, te participeren, te spelen. Zowel bij religieuze erediensten als bij vieringen of rituelen zorgt muziek voor een gevoel van eenheid.” Bij de opening van het Festival doen niet alleen professionele musici en kinderen van het leerorkest mee, maar krijgt ook het publiek een rol. Twaalfhoven: “Vandaag is onze samenleving gefragmenteerd en verdeeld. Kunnen muzikanten een rol spelen om nieuwe vormen van verbondenheid en gemeenschap te creëren? In deze compositie nodig ik alle aanwezigen uit om een bijdrage te leveren en … te spelen.”

Meer informatie en kaartverkoop: Website Muziekgebouw voor Kronos’ Fifty for the Future: https://www.muziekgebouw.nl/pQ8PAFw/50-for-the-future

FOTO:©Chantal Heijnen

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.