Kronieken van de stad; deel drie: een intense belevenis

Deel 3: Het R-woord

Het R-woord is misschien wel de meest persoonlijke voorstelling uit de serie die tot nu toe gemaakt is. Dit deel gaat over Anna en André, personen met verschillende achtergronden en culturen. Ze willen het hoe dan ook maken, maar tegelijk willen ze hun relatie redden, na het verlies van hun kind. Ze komen voor verschillende vraagstukken te staan: wat hoort wel en wat niet, wat denken anderen over je en wat verwachten ze van je, hoe moet je je gedragen na zo’n tragische gebeurtenis en hoe verwacht je dat eigen partner zich gedraagt. Probeer je te blijven lachen, omdat men dat van je verwacht? Wat is de toekomst of wanneer bepaal je wat de toekomst is? Een heleboel keuzes en gedachtes, waar veel mensen mee kampen.

Dit alles speelt zich af in een bushokje vlakbij de NDSM werf in Amsterdam, ter gelegenheid van het Over het IJ Festival. De twee spelers zijn Anton de Bies en Stefanie van Leersum, zij hadden de uitdagende taak om dit stuk te spelen, daar er tussen de tribune en het bushokje een fietspad was, waar om de haverklap scooterrijders en fietsers voorbij kwamen. Maar wat er ook gebeurde, ze speelden gewoon door, alsof ze gewoon ergens in het theater stonden, niets kon ze afleiden. Hun spel was heel natuurlijk, het leek af en toe, of je gewoon getuige was van een willekeurig stel, die een heel innig gesprek aan het voeren waren ergens op straat. De niet altijd makkelijke teksten, wisten ze heel natuurlijk en vanzelfsprekend over te brengen. Al tijdens het stuk vraag je je af, hoe het verder gaat met die twee, of ze het wel of niet zullen redden. Het zet je ook met beide benen op de grond; leef vandaag, doe wat je wil doen, want morgen kan alles anders zijn.

Timen Jan Veenstra heeft een stukje vakmanschap afgeleverd met dit complexe onderwerp. Hij heeft precies genoeg gevoel in de tekst gestopt, om het niet te lichtzinnig, maar ook niet te zwaar te maken.

Dit zou stuk niet misstaan in de grotere theaters, dan mogelijk met meer achtergronden van de personages, maar wel met eenzelfde, simpele decor; het bushokje.

Je kan nog gaan kijken naar deze bijzondere voorstelling

Woe. 18 juli – 20:00 uur
Do.19 juli – 20:00 uur
Vrij. 20 juli – 20:00 uur incl. nagesprek met Timen Jan
Za. 21 juli – 20:00 uur
Zo. 22 juli – 15:00 uur

Tekst, concept, artistieke leiding: Timen Jan Veenstra
Spel: Anton de Bies en Stefanie van Leersum
Regie: Hesdy van Lonwijk

Meer informatie: http://www.timenjanveenstra.nl/projecten/kronieken-van-de-stad/

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.