KPN Mooiste Contact Fonds brengt theater naar ouderen toe

KPN Mooiste Contact Fonds brengt theater naar ouderen toe

Amsterdam, 26 november 2020 – Om ouderen een hart onder de riem te steken in deze voor velen eenzame tijd, brengen het KPN Mooiste Contact Fonds, Internationaal Theater Amsterdam (ITA) en Stichting Gouden Dagen het theater naar de ouderen toe. Samen stellen zij de voorstelling De stille kracht, met o.a. Halina Reijn en Gijs Scholten van Aschat in de hoofdrollen, beschikbaar voor 1500 zorginstellingen voor ouderen in Nederland. De stille kracht is gebaseerd op het boek van Louis Couperus en is geregisseerd door Ivo van Hove.

De stille kracht is morgen voor het eerst sinds 2018 opnieuw te zien vanuit Internationaal Theater Amsterdam via een ITALive stream. KPN Mooiste Contact Fonds maakt het speciaal voor Stichting Gouden Dagen mogelijk dat een registratie van de voorstelling De stille kracht beschikbaar komt voor de verzorgingstehuizen voor ouderen. Zowel KPN Mooiste Contact Fonds als Stichting Gouden Dagen zet zich in voor kwetsbare ouderen met als doel eenzaamheid tegen te gaan. Verzorgingstehuizen kunnen zich via Stichting Gouden Dagen aanmelden om de voorstelling in december op een moment naar keuze te bekijken.

“Sociaal contact is niet voor iedereen vanzelfsprekend en sinds Corona voelen nog veel meer ouderen zich eenzaam. Er is behoefte aan contact, warmte, gezelligheid en verbinding. Samen met Stichting Gouden Dagen en Internationaal Theater Amsterdam willen we deze groep ouderen een hart onder de riem steken en hen het gevoel van een heerlijk middagje of avondje uit geven. Waar het fysiek lastig is of nu zelfs onmogelijk om naar het theater te gaan, brengen we het theater naar de mensen toe. Zo kunnen zij binnen de muren van hun eigen verzorgingstehuis een voor hun generatie bekend verhaal op een moment naar keuze bekijken en zo toch het theatergevoel ervaren”, aldus Mark Versteegen, directeur van Stichting KPN Mooiste Contact Fonds.

Wouter van Ransbeek, directeur ITA: “Normaal is theater altijd iets van een vaste tijd en een vaste plek. Ik ben blij dat we met deze unieke samenwerking Couperus’ Nederlandse klassieker naar plekken kunnen brengen waar wij normaal niet komen. Dat we het podium van het Leidseplein kunnen verbinden met 1500 verzorgingstehuizen dwars door het land.”

De stille kracht
De stille kracht was in 1974 een grote hit als televisieserie, werd daarna regelmatig als toneelstuk opgevoerd en is nog steeds ongekend populair bij een groot publiek. Volgens regisseur en ITA-directeur Ivo van Hove is schrijver Louis Couperus dan ook nog steeds relevant voor deze tijd: “Couperus is de meest mondiale schrijver uit onze literatuur. Hij behandelt thema’s die de Nederlandse grens ver overstijgen, de hele wereld aangaan. Op een volkomen bevrijde, niet moraliserende manier schrijft hij over zoekende en rusteloze mensen op het breukvlak van twee eeuwen. Mensen die afscheid nemen van oude zekerheden en leren omgaan met een nieuwe wereld vol vraagtekens en zonder antwoorden.”

Het verhaal van De stille kracht speelt zich af aan het einde van de 19e eeuw en draait om de culturele kloof tussen Oost en West, in dit geval: Java en Nederland. De Nederlandse kolonialen worden zich ervan bewust dat ze weliswaar in naam overheersers van Java zijn, maar dat het eiland tevens zijn eigen natuurlijke orde handhaaft. Die orde wordt in stand gehouden door “de stille kracht” (de goenagoena) – een term die zowel naar de voor westerlingen ondoorgrondelijke aspecten van de oosterse cultuur verwijst als naar een vorm van tovenarij.

FOTO: ©Jan Versweyveld


Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.