Korzo viert haar krakersverleden en twee nieuwe huismakers

Korzo viert haar krakersverleden en twee nieuwe huismakers

FOTO:©Ky-anh Tran

Met expositie over 40 jaar Korzo, een jubileum programma en bekendmaking nieuwe huismakers [Persbericht, 22 januari, Den Haag] Het is je vast niet ontgaan: dit jaar bestaat Korzo, hét huis van beweging, veertig jaar. Dat wordt gevierd door terug te blikken op het verleden en door de toekomst in te kijken, met een expositie over de geschiedenis en de komst van twee nieuwe huismakers. In de afgelopen veertig jaar groeide Korzo van een krakersinitiatief met ambitieuze dromen tot een gevestigde naam in de culturele sector. Die geschiedenis wordt uitgebreid in beeld gebracht, onder andere met een korte documentaire. Daarin komt oud-directeur én kraker Bernadette Stokvis uitgebreid aan het woord, net als oud-artistiek leider Leo Spreksel en kraker van het eerste uur Marjo Brandse. Daarnaast wordt hard gewerkt aan een tijdlijn van de geschiedenis van Korzo, om de vier decennia van het theater en productiehuis vast te leggen en online op de website openbaar te maken. Tijdens het jubileumprogramma op 23 februari Korzo was Corso: celebrating 40 years of an adventurous theater is er een expositie in de foyer van Korzo, waarin alle wilde feesten en oogstrelende programma’s uit veertig jaar Korzo worden meegenomen.
Twee nieuwe huismakers bij Korzo
Korzo is een huis in beweging. Makers maken gedurende een aantal jaar werk onder de vleugels van Korzo. Daarna vliegen ze uit om zich verder te ontwikkelen en profileren. Tijdens het jubileum verwelkomen we twee nieuwe makers die hun makerstraject bij Korzo van 2025 tot 2028 zullen volgen: Faizah Grootens en Tu Hoang. Faizah is een freelance choreograaf en danser die al eerder werk maakte voor Korzo, waaronder voor Here we live and now (Tanten bo t’aki) en CaDance Festival (Corpus Criolla). Vorig jaar werd ze onderscheiden met de Leo Spreksel Award. Ook Tu Hoang stond al eerder op de Korzo-planken met zijn performance tijdens Playground. Tu is een danser en choreograaf van Vietnamese origine die danstte bij o.a. bij Conny Janssen Danst. Zijn choreografieën hebben al meerdere prijzen gewonnen zoals bijvoorbeeld bij Hannover International choreography competition, Masdanza 2022 Choreography Contest en meer.

Op vrijdag 23 februari vieren we het jubileum feestelijk met een avond in Korzo. Choreograaf Anouk van Dijk brengt eenmalig haar eerste productie Hart, Kwink, Moker (1994) terug en presenteren we de solo Johnny Panic (1992) van de Britse Paul Selwyn Norton die wordt uitgevoerd door Simon Bus.

Programma 23 Februari
Faizah Grootens – Tanten bo t’aki (2022)
Paul Selwyn Norton – Johnny Panic (1992) (Gedanst door Simon Bus)
Hasan Gök – Spoken Word optreden
Tu Hoang – False Memories (2022)
Anouk van Dijk – Hart Kwink Moker (1984)
Get moving en St. Aight

* In de club/foyer is gedurende de hele avond een gratis expo te bezichtigen waarin we een aantal hoogtepunten uit de 40-jarige geschiedenis uitlichten.

Share

One thought on “Korzo viert haar krakersverleden en twee nieuwe huismakers

  1. Hee, waarom ben ik niet uitgenodigd? Van eind 1984-1990 deel uitgemaakt van de techniek. Verhuizing van Korzo>Nobelstraat. Verhuizing van Nobelstraat>Verbouwd Korzo.
    Vreemd!
    Jelle Mulder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.