Korzo theater Den Haag presenteert Voorjaarsontwaken

Korzo theater Den Haag presenteert Voorjaarsontwaken

Afgelopen donderdag was ik te gast bij, het voor mij onbekende theater Korzo in Den Haag, bij de presentatie van zes unieke vormen van theater.

De naam van de site verraadt het al, ik houd van theater, vooral de diversiteit en het soort voorstellingen dat je kan zien. Theater Korzo heeft een breed scala aan bekende en minder bekende theatervoorstellingen. Het is dus een uitgelezen kans voor mij om nog meer aspecten van het theater te ontdekken.

 

Theater Korzo bestaat al 34 jaar en is een begrip onder talentvolle theatermakers en geeft deze een forum om hun bijzondere talenten te laten zien en horen.
Korzo staat bekend als een avontuurlijk podium voor jonge, getalenteerde artiesten in het oude stadshart van Den Haag. Korzo is daarbij ook een van de belangrijkste moderne dansproducenten in Nederland. Altijd in combinatie met  namen van jonge of toonaangevende choreografen en verbonden aan initiatieven die de Nederlandse dans van een nieuwe impuls voorzien.

Korzo maakt zich al jaar en dag hard voor het signaleren van talent, mobiliseert en begeleidt deze talenten en neemt initiatieven om nieuwe ontwikkelingen in gang te zetten. Vanuit diverse kunstdisciplines en met een open blik wordt deze visie in een internationale context geplaatst en in dialoog gebracht met het publiek.

Voorjaarsontwaken is een preview van zes verschillende theatervoorstellingen die je kan gaan zien in theater Korzo. In blokken van 20 minuten krijg je in diverse zalen van het theater, zien we totaal verschillende vormen van theater.
Contre-Feux van de geluidskunstenaar Koenraad Ecker was de eerste voorstelling die ik zag, nou ja het was niet echt een voorstelling. In het halfdonker,konden we luisteren naar de kunst van geluid en de overgave aan diverse geluiden, het publiek ervaart deze geluiden anders, doordat je alles anders kan interpreteren.
Island van de choreograaf Min Li komt voort uit de constante zoektocht naar de verbinding tussen de interne en externe wereld. Min Li danst samen met Astrid Boons en neemt ons mee in de wereld van deze bijzondere dans vorm, heel abstract, maar toch met heel veel gevoel, is deze vorm van dans heel uniek.
Tarmonica van de twee Iraniérs Reza Mirjalali en Hamid Reza Behzadian, die elkaar hebben leren kennen op het conservatorium Codarts, maken een combinatie van westerse en Perzische muziek op de tar, slide, gitaar en mondharmonica. Heel vrolijke ritmische muziek, op unieke muziekinstrumenten, die je even laten wegdromen naar verre oosterse oorden.
Thomas Falk en circus artiest Merri Heikkliä creëerden de solo ‘Inside’ . Een mix van dans, muziek en jongleren. Al is jongleren niet echt het juiste woord, het is meer dan dat, het is meer de manipulatie van de kegels in diverse gecontroleerde bewegingen, die zo uniek zijn, dat deze vorm van jongleren, eigenlijk anders genoemd zou moeten worden.
Sone Telling van Emile Frankel en Luke Deane is een vorm van theater, wat ik persoonlijk nog nooit had gezien, het is de virtuele wereld van objecten en het ontdekken van het mysterie van deze objecten, als je de juiste weg volgt van de objecten kom je uit op de juiste plaats in een virtuele wereld van de stenen. Ik moet eerlijk zeggen dat ik me het heb laten uitleggen, daar ik totaal niet bekend ben met deze vorm van theater en in de virtuele wereld, na de uitleg kon ik wel de genialiteit van de voorstelling inzien.
Junadry Leocaria was voor mij het hoogtepunt van de avond, zij omarmd de culturele geschiedenis van Curaçao en haar eigen geschiedenis in de de dans Ta(m)bu., Door haar expressieve gezichtsuitdrukkingen en haar krachtige dansbewegingen weet ze je mee  te nemen in haar verhaal en dat van haar voorouders en weet ze op geheel eigen wijze haar culturele erfgoed met je te delen en waan je je heel even op Curaçao.
Hopelijk gaan we deze fantastische danseres in de grootste theaters van Nederland kunnen bewonderen.

Voor meer informatie over deze  voorstellingen, maar over het gehele aanbod van Theater Korzo, kijk op: www.korzo.nl

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.