Kinderen geen bezwaar en France

Kinderen geen bezwaar en France

Recensie geschreven door : Renske Breit 

Wie kent de serie niet? Kinderen geen bezwaar: dé komedieserie van de VARA over een normaal Nederlands gezin. Nu staat Kinderen geen bezwaar op de planken en dat belooft een komische avond. Het publiek speelt zelf ook een rol in deze productie en dat zorgt voor mooie momenten op het toneel. De première was 29 september 2014 in het Zaantheater in Zaandam.

Het verhaal is als volgt. Gerard heeft een huisje gekocht in Frankrijk en samen met Sinan gaat hij het opknappen. Hij heeft alleen foto’s gezien op internet en als de mannen aankomen, blijkt het huis een ware ravage te zijn. Maud is nog in kikkerlandje Nederland en houdt ons op de hoogte via Skype. Er is dus slim ingespeeld op het feit dat een belangrijke hoofdrol niet op het toneel staat. Door het contact met Maud is er afwisseling in het stuk waardoor het verhaal realistisch blijft. Ook wordt er verteld wat de rest van het TV-gezin aan het doen is.

De setting in Frankrijk wordt meteen piekfijn gecreëerd. Het Franse (droom)huis waar van alles aan mankeert, de tjirpende krekels en natuurlijk de wijn. We zijn ten slotte met z’n allen in Frankrijk. Na het overleven van de eerste nacht ontmoeten de mannen de buurvrouw Isabel. Renée van Wegberg is zeer geschikt voor de rol als Française. De zangerige Franse taal en snelheid gingen haar prima af. De toon wordt dan ook meteen gezet als ze tegen de mannen begint te praten. Ze zijn namelijk meteen van slag en realiseren zich dat ze nog wel een paar lessen Frans mogen volgen. De communicatie verloopt dus niet altijd even soepel, maar met eventuele hulp van het publiek komt dat allemaal goed.

Als Isabel weer naar huis gaat, komt de makelaar Kiki Classen langs. Kiki is bekend uit Zeg ‘ns AAA en hier wordt dan ook naar verwezen. Een grootse entree en de successen van de serie komen aan bod. Kiki ziet er op en top uit en daardoor ga je je afvragen waarom ze huisjes verkoopt in Frankrijk. Wat zit hier achter?

Naar mate het stuk vordert, komen er onderliggende kwesties over de liefde, dromen en het dagelijks leven naar boven. Wat drijft Gerard om een huisje te kopen in Frankrijk? Wat is er aan de hand met Maud? En hoe zit het nou met de buurvrouw Isabel en de liefde?

Gerard besluit op den duur om ook een klein restaurantje te openen. De mannen zijn toch al bezig met de verbouwing, dus waarom ook niet. Het restaurant krijgt een unieke naam, volgens Gerard. Hij kan het weten wat Google is er zelfs voor geraadpleegd. Het mooie is dat Gerard alles in het restaurant meteen tot in detail weet en dat zorgt voor een enorme druk. Alfred van den Heuvel speelt de gevoelens die door Gerard heen gaan heel goed. Jammer was wel dat het allemaal in een sneltreinvaart ging waardoor het soms lastig was om te volgen. Je kan je moeilijker inleven in Gerard en wat er op dat moment door zijn hoofd heen moet gaan.

De grappigste en meest veelzeggende scènes waren de dansscènes. De dans van Isabel en Sinan zorgt voor een bijzondere twist. Onderlinge relaties veranderen en niet allemaal ten goede. Dans zegt meer dan duizend woorden en dit is slim aangepakt. Dankzij de dans blijft namelijk de snelheid in het stuk waardoor het niet langdradig wordt. Ook zorgt het voor leuke momenten van ontspanning op het toneel: even alles stress vergeten omtrent de verbouwing en het restaurant.

Kinderen geen bezwaar is en blijft een goede komedie. De spelers zetten zowel zichzelf als de Franse taal te spot op het toneel en dat zorgt voor openheid waardoor het publiek zich meer betrokken voelt bij het stuk. Het stuk is een aanrader voor het hele gezin. Samen het gevoel hebben dat je daadwerkelijk in Frankrijk bent en mee mag doen aan de komedieserie.

Voor meer informatie: http://www.dommelgraafencornelissen.nl/voorstellingen/kinderen-geen-bezwaar

hart heelhart heelhart heelhart heelhart leeg

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.