Kid Dynamite Jazz Festival goes digital!

Kid Dynamite Jazz Festival goes digital!

Katendrechtse kinderen doen vanuit huis mee met een muziekinstrument

ROTTERDAM – Kid Dynamite Jazz Festival is een gezellig, gratis familiefestival dat al voor de 12e keer georganiseerd wordt. Dit jaar niet zoals gebruikelijk op het Deliplein op Katendrecht, maar vanwege het coronavirus een online editie: Kid Dynamite Digital Jazz Festival. Op zondag 28 juni 2020 staat er van 15.00–17.30 uur een digitaal programma klaar speciaal voor kinderen vol muziek, dans, interactieve workshops en heerlijk Surinaams festivaleten om af te halen.

Kijkers kunnen vanuit hun eigen woonkamer via een livestream op kiddynamitejazzfestival.nl  genieten van een interactief programma. Zo kan men via de telefoon de instrumenten bedienen van het bekende jazzpianotrio Tin Men and the Telephone en krijgen gezinnen op Katendrecht voorafgaand aan het festival een kazoo in de brievenbus, een klein muziekinstrument. Hiermee kunnen ze het concert van Ronald Kool & The Magnificent Monster Band versterken, met een speciaal voor Kid Dynamite Digital Jazz Festival ontwikkelde Katendrecht-tune!  

Het programma
Er wordt afgetrapt met Tin Men and the Telephone. Vanuit Theater Walhalla wordt via de livestream een interactieve workshop uitgezonden waar iedereen via een mobiele telefoon aan mee kan doen. Het publiek bepaalt zelf welke instrumenten meespelen, of hoe hard ze klinken.

 De razende reporter neemt het publiek vervolgens mee in het avontuur dat The Dynamite Kids beleven, op zoek naar het monster met de chaostoon dat is ontsnapt op Katendrecht. The Dynamite Kids spelen al jaren op het festival, dit keer onder leiding van muzikant en dirigent Keimpe de Jong en een nieuw gezicht: Lorenzo Elstak, sociaal ondernemer, danser en bekend van Platform Katendrecht en het initiatief Ik Ben Wij. Live vanaf het schoolplein bij Basisschool de Schalm!

Tussen de optredens door krijgt men een kijkje in de keuken van Verhalenhuis Belvédère, waar door wijkbewoners een Surinaamse maaltijd klaargemaakt wordt als eerbetoon aan de Surinaamse achtergrond van Kid Dynamite. De bekende violist Yannick Hiwat zorgt voor de muzikale omlijsting. Om het festivalgevoel te onderstrepen kan men na afloop van alle optredens tegen een geringe bijdrage de Surinaamse maaltijd afhalen bij Verhalenhuis Belvedère.

Als knallende afsluiter organiseert Ronald Kool & The Magnificent Monster Band een interactief concert met kinderen uit Katendrecht in de hoofdrol. Alle kinderen in de wijk ontvangen van tevoren een kazoo in de brievenbus, zodat iedereen vanuit huis mee kan doen met de band die vanuit Theater Walhalla het optreden live uitzendt. Er komt een echte Katendrecht-tune, die straks iedereen kent!

Uiteraard worden alle optredens uitgevoerd binnen de richtlijnen van het RIVM m.b.t. het coronavirus.

Winnen: Kid Dynamite Smulbox
Het festival organiseert dit jaar ook een ludieke winactie. Via Facebook en Instagram kan men een de Kid Dynamite Smulbox voor 2 personen winnen. Zo kan de winnaar of winnares zijn eigen festival thuis creëren tijdens het bekijken van alle optredens.

Kid Dynamite: een Surinaams-Rotterdamse jazzlegende

Kid Dynamite (Digital) Jazz Festival dankt zijn naam aan Arthur Parisius, een Surinaams-Rotterdams musicus en tenorsaxofonist, die de bijnaam ‘Kid Dynamite’ droeg. Eind jaren 20 van de vorige eeuw reisde hij als verstekeling naar Nederland en vestigde zich in Katendrecht, waar hij met andere jazzmuzikanten zoals Coleman Hawkins en Teddy Cotton het muziekgenre in Rotterdam vertegenwoordigde.

De jazzmuzikanten speelden veel in ‘Jazz Club Belvédère’ op Katendrecht, wat we nu kennen als ‘Verhalenhuis Belvédère’. Deze locatie was in de jaren 30 van de vorige eeuw de grootste jazzclub van Rotterdam. Verhalenhuis Belvédère vormt dan ook een belangrijke locatie voor het online evenement. Kid Dynamite Digital Jazz Festival is een ode aan de jazzgeschiedenis van de wijk Katendrecht en de invloed van jazz op vele moderne muzieksoorten.

Meer informatie
Website: kiddynamitejazzfestival.nl
Facebook: facebook.com/kiddynamitejazzfestival
Instagram: instagram.com/kiddynamitejazzfestival

Foto: ©Eric van Nieuwland

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.