Juan Pedro García Oliva wint YPF European Piano Competition – Grand Prix Youri Egorov 2022

Juan Pedro García Oliva wint YPF European Piano Competition – Grand Prix Youri Egorov 2022

Winnaar van de YPF European Piano Competition 2022 die op zondagmiddag 20 februari in de Grote Zaal van Muziekgebouw aan ’t IJ plaatsvond is: Juan Pedro García Oliva. Hij ontving de eerste prijs uit handen van Ronan O’Hora, voorzitter van de jury. Tweede is geworden Noah Zhou en derde is Carlos Marín Rayo. De Publieksprijs is uitgereikt aan Juan Pedro García Oliva die tevens de Reza Namavar Prijs won. Het is het achtste concours van de Stichting The Young Pianist Foundation, die verantwoordelijk is voor de organisatie van het concours. Dit jaar 2022 markeert de eerste editie waarin deelnemers met een EU paspoort inclusief het Verenigd Koninkrijk mochten deelnemen aan het YPF concours. De volgende editie vindt plaats in februari 2025.

De drie finalisten speelden tijdens de finale op zondagmiddag 20 februari eerst een in opdracht van de YPF gecomponeerd solowerk van de Nederlandse componist Reza Namavar (wereldpremière) dat hij in opdracht van de YPF heeft gecomponeerd.

Vervolgens speelden de finalisten elk een pianoconcert. Carlos Marín Rayo en Noah Zhou voerden het Concerto nr. 5 van Beethoven uit en Juan Pedro García Oliva het Concerto van Schumann Het Phion, Orkest van Gelderland & Overijssel o.l.v. Antony Hermus begeleidde de finalisten.


Tijdens het juryberaad speelde Yang Yang Cai (de winnaar uit 2019) de Sonata no.3 in B minor, op. 58 van F. Chopin. De prijsuitreiking vond direct na het juryberaad plaats in de Grote Zaal.

De volgorde van winnaars van de Grote Finale:

Juan Pedro García Oliva (2001, Spanje) 

Noah Zhou (2001, Verenigd Koninkijk)

Carlos Marín Rayo (1994, Spanje) 

Praktisch – Concours

In de grote finale in het Muziekgebouw aan ’t IJ hebben de pianisten zich zondag moeten bewijzen tegenover een achtkoppige onafhankelijke internationale jury, bestaande uit  Severin von Eckardstein (DL), Jean-Claude Vanden Eynden (BE), Edith Fisher (CL), Nino Gvetadze (GE-NL), Hannes Minnaar (NL), Ronan O’Hora (GB, non-voting Chair), Hanna Shybayeva (Belarus- NL) en Malcolm Singer (GB). 

Op het spel stond een eerste prijs van €15.000 en een prijzenpakket dat behalve een reeks (inter)nationale masterclasses en concerten, ook andere geldprijzen bevat. Alleen bij uitzonderlijke prestatie wordt de Grand Prix Youri Egorov uitgereikt: een concert in St. Petersburg met het Mariinski Orkest o.l.v. Valery Gergiev.

Meer informatie:

www.YPF.nl

FOTO: ©Foppe Schut

Share

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.