“JONGEREN WETEN WAT ER GAANDE IS IN DE WERELD.”

“JONGEREN WETEN WAT ER GAANDE IS IN DE WERELD.”

Hofplein start theaterseizoen met locatievoorstelling ‘Troep’ in LP2 van Las Palmas.

De eerste voorstelling in dit nieuwe seizoen van Hofplein heet ‘Troep’ en wordt op locatie, in Las Palmas (LP2) op de Wilhelminapier, gespeeld. Een prachtplek voor een brutaal Rotterdams stadssprookje, vertellen makers Jeroen Kriek en Marijke Lips; ‘Deze voorstelling staat geen moment stil.’

– ANTON SLOTBOOM

Speciaal voor Hofplein bewerkte toneelschrijver Paul Feld het jeugdboek van schrijfster Ilse Bos tot een gloednieuwe Nederlandse jeugdvoorstelling. Een modern en verbazingwekkend stadssprookje over een groep kinderen die op een oude woonboot wonen. De wereld om hen heen is volstrekt aangeharkt, waar je op vaste dagen op tijd op school moet zijn. En waarin een mevrouw je komt ‘helpen’ als je je niet aanpast.

De voorstelling staat nooit stil

Troep is een tijdloos verhaal, al is de hysterie en bemoeizucht wel heel erg van deze tijd. Over leven in een totaal dichtgetimmerde wereld en het ‘in de houdgreep zitten’ van wat voor instanties dan ook. We maken een echte avonturenvoorstelling die niet alleen gaat over, maar ook gespeeld wordt door en met jonge mensen. We werken met jonge spelers die markant zijn en die goed kunnen bewegen. In de voorstelling zie je dan ook niemand op een plek een talking head monoloog houden. Iedereen blijft continu doorspelen, en daarmee staat de voorstelling nooit stil. Door de herkenbare onderwerpen en situaties hopen we natuurlijk dat de kijker af en toe wel even achter z’n bol krabt.” aldus regisseur Jeroen Kriek. ,,De jongste speler is twaalf, de oudste zijn in de twintig. Die snappen wat er gaande is in de wereld.”

Een soort Donald Trump

Marijke: ,,Alle spelers hebben de afgelopen jaren theaterlessen gevolgd bij Jeugdtheater Hofplein. We trainen de spelers erop dat ze niet gaan staan kijken naar hoe een ander zijn tekst zegt. In deze voorstelling en zeker op de locatie moeten de spelers constant alert zijn, maar ook contact houden met de medespelers en weten wat er om je heen gebeurt. Ik heb absoluut het idee dat onze jonge spelers dit helemaal begrijpen en weten waar de voorstelling over gaat.

Een van de spelers ziet bijvoorbeeld in de schooldirecteur die hij speelt een mediafanatieke man die denkt dat de wereld om hem draait, een soort Donald Trump. En als ze snappen wát ze spelen gaan ze er ook voor.”

Spelers volledig medeplichtig

De repetities zijn in februari gestart. Na tweeënhalve maand zomervakantie bleek de voorstelling bij iedereen nog heel vers in het geheugen te zitten. Jeroen: ,,Inmiddels vallen alle puzzelstukjes op zijn plek. We zien dat de scenes groeien, bij elkaar passen en dat de spelers voelen wat ze spelen. Het is noodzaak dat ze begrijpen wat ze spelen. Daarom voeren we veel gesprekken met ze, zodat ze volledig medeplichtig zijn aan wat we met z’n allen maken. We werken met twee casts en dat is een fascinerend proces. Dan ontdekt de ene cast weer iets en maakt die groep een grote stap, vervolgens de ander. Om en om groeien ze. Dat is prachtig om te zien.” Marijke: ,,Het is ook mooi dat de groepen echt naar elkaar kijken hoe ze het doen. Soms worden de rollen ook iets anders ingevuld. In de ene groep wordt een rol bijvoorbeeld door een jongen gespeeld, in de andere door een meisje.”

Las Palmas is het voormalig werkplaatsengebouw van de Holland Amerika Lijn (HAL). Het is relatief jong monument met een industriële uitstraling en een voorbeeld van het Nieuwe Bouwen. Tegenwoordig ligt Las Palmas verscholen tussen alle hoogbouw op de Wilhelminapier. Weliswaar een karakteristieke locatie in Rotterdam, maar geen alledaagse plek voor een jeugdvoorstelling.

Repeteren op een postzegel

Jeroen: ,,Het is een feest om op dit soort locaties te werken. Las Palmas is echt Rotterdams. Een oud pakhuis, maar ook een gigantische ruimte. We bouwen er een decor dat de hoogte in kan, net als de diepte. We hangen er zelfs vijf videoschermen op waarop we continu andere dingen projecteren, zodat de achtergrond en de omgeving steeds verandert. In de repetitie studio’s maken we nu nog de voorstelling op een postzegel, maar straks rollen we deze uit op ruim twaalfhonderd vierkante meter. Dat wordt een gigantische uitdaging, maar zorgt ook voor een onvergetelijke belevenis voor zowel de spelers als de bezoekers.”

Troep is van 14 t/m 30 oktober speelt alleen in LP2 van Las Palmas aan de Wilhelminakade 66 in Rotterdam. Tickets vanaf € 10,- online verkrijgbaar via: www.hofpleintheater.nl.

foto: Mark Brants

Share

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.