JONGE GENERATIE KRIJGT STEM IN DANSTHEATERVOORSTELLING REVOLT

JONGE GENERATIE KRIJGT STEM IN DANSTHEATERVOORSTELLING REVOLT

Klimaatspijbelaars, Greta Thunberg, de Black Lives Matter beweging, allemaal voorbeelden van een jonge generatie die niet langer hun kop in het zand willen steken en hun stem willen laten horen. Choreograaf Cecilia Moisio maakt vóór, maar ook mét de doelgroep danstheatervoorstelling REVOLT. Het afgelopen jaar interviewde Moisio jongeren door het hele land over hun meningen, hun wensen en hun frustraties. De beelden van deze interviews komen letterlijk geprojecteerd terug in de voorstelling en worden gecombineerd met choreografieën gedanst door een groep professionals. De voorstelling gaat op 17 september in première in het Maaspodium, Rotterdam en toert tot en met 10 december 2021 door Nederland.

ACTIVISME
Danstheatervoorstelling REVOLT gaat over opstand, peer pressure en protesteren. Over kritisch blijven nadenken versus jezelf verschuilen achter de groep. Over leugens van grote wereldleiders en het collectief ontkennen van de waarheid.De van oorsprong Finse choreograaf Cecilia Moisio staat bekend om haar maatschappelijke relevante werken en wordt geïnspireerd door de psychologie van de mens en de onbewuste gedragspatronen die ontstaan door maatschappelijke normen en verwachtingen. Voor de voorstelling REVOLT raakte ze geïnspireerd door het protest- en stemgedrag van jongeren en hoe Generatie Z om moet gaan met bewustwording en de vele “movements”. Met REVOLT wakkert Moisio het activisme in de jonge kijker (14+) aan om een groter verschil te maken in de maatschappij.

INTERVIEWS MET JONGEREN
In aanloop naar de voorstelling deed Moisio in 2020 en 2021 onderzoek naar de thema’s van de voorstelling onder de noemer REVOLT The Manifest. Dit deed zij in de vorm van een reeks workshops en manifestaties in Maastricht, Groningen, Tilburg, Hellevoetsluis, Rotterdam en Amsterdam. In elke stad interviewde zij jongeren over sociaal-politieke kwesties en hun knelpunten. Aan het eind van elke reeks workshops lieten de jongeren hun stem horen in een manifestatie. Video-opnames van de interviews met deze jongeren komen letterlijk terug in de voorstelling REVOLT.


REVOLT The manifest deelnemer Yun-Yu Chang (zie foto): “Ik deed mee aan het voortraject van REVOLT in Maastricht. Voorheen durfde ik me nooit uit te spreken en door dit project was het de eerste keer dat ik namens mijn generatie mijn stem kon laten horen. Het thema van REVOLT is zo belangrijk, juist omdat zoveel jongeren nog niet de kans krijgen zich uit te spreken, terwijl juist nu de drang om ons uit te spreken zo groot is.”

BIJLAGE: MAKERS EN SPEELLIJST
SPEELLIJST REVOLT

SEPTEMBER 2021

do 16 20:15 Rotterdam Maaspodium (try-out)

vr 17 20:15 Rotterdam Maaspodium (première)

zo 19 20:00 Utrecht Theater Kikker (Festival Tweetakt)

OKTOBER 2021

do 14 19:30 Den Haag Theater aan het Spui

wo 27 19:30 Amsterdam Theater Krakeling

do 28 19:30 Amsterdam Theater Krakeling

NOVEMBER 2021

di 2 20:00 Tilburg De Nieuwe Vorst

do 11 20:15 Rotterdam Maaspodium

wo 17 20:00 Rotterdam Theater Zuidplein

do 18 20:30 Zwolle Schouwburg Odeon

vr 26 20:15 Rotterdam Maaspodium

za 27 20:15 Rotterdam Maaspodium

DECEMBER 2021

do 2 19:30 Haarlem Toneelschuur

do 9 20:15 Rotterdam Maaspodium

vr 10 20:30 Breda Chasse Theater

Daarnaast speelt Maas nog 13 besloten schoolvoorstellingen.

Speellijst onder voorbehoud

MAKERS
Concept, choreografie, regie: Cecilia Moisio
Performance: Yulia Kalinchenko, Serano Pinas, Katarzyna Sitarz, Frankly Joe Maulany,  Daria Titova (stage) en Bianca Casaburi (stage)Tekst: Eva Maria de Wit
Licht / videodesign: Mark Thewessen
Muziek: Joni Vanhanen, Marlon Penn
Video: Paul Sixta

MAAS THEATER EN DANS VOOR JONG PUBLIEK
Maas maakt volwassen voorstellingen voor iedereen die jong is of zich zo voelt. Fysiek, nieuwsgierig, dwars en onstuimig. Wij mixen theater, dans, mime, beeldende kunst en nog veel meer tot smakelijk verrassende live ervaringen. Ons huis, het Maaspodium, staat stevig geworteld in Rotterdam.

CECILIA MOISIO

Cecilia Moisio werkt met strakke scenografie, geluidsontwerp en video om gelaagde en emotionele voorstellingen te maken. Haar stijl is ongepolijst, verontrustend, geraffineerd humoristisch en stelt hoge eisen aan de performers. Cecilia danste vele jaren bij Dansgroep Krisztina de Châtel en Ann Van den Broek. Als choreograaf won ze in 2014 de Prijs van de Nederlandse Dansdagen. In 2007 en 2008 was zij genomineerd voor de VSCD dansprijs De Zwaan. In 2019 won ze met haar voorstelling Victory de Prijs van de Nederlandse Dansdagen Jong Publiek. Haar inmiddels 27 voorstellingen zijn getoond in meer dan 15 landen wereldwijd. Haar dansfilm SHE/HER won meerdere prijzen op internationale filmfestivals. Sinds 2016 produceert zij haar eigen werk onder Stichting Cecilia Moisio. Vanaf 2021 maakt Cecilia deel uit van de artistieke kern van Maas theater en dans.

FOTO:©Jaap Scheeren

Share

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.