Jeugdtheater Hofplein speelt spectaculaire voorstelling op Lowlands

Jeugdtheater Hofplein speelt spectaculaire voorstelling op Lowlands

Jeugdtheater Hofplein uit Rotterdam maakt deze zomer opwachting op festival Lowlands. Dat maakte de organisatie van het populaire driedaagse evenement vandaag bekend. De voorstelling ‘De loop der dingen’ wekte de belangstelling van de festivalprogrammeurs vanwege het visuele spektakel op het podium en het actuele thema, namelijk de vluchtelingenstromen, die Vlaams theatermaker Gregory Caers aansnijdt.

Stella van Leeuwen, programmeur theater en dans op Lowlands: “Een cast van veertig jonge spelers die een thematiek als deze verbeeldt geeft een extra laag aan de voorstelling, die volwassen spelers niet snel voor elkaar krijgen. Dat is de unieke kracht van deze voorstelling. Dat hoort thuis op een festival als Lowlands“. De productie is bovendien een technisch hoogstandje. Zo wordt er in de voorstelling ruim 1.000 liter water op het podium uitgevloeid met een speciaal hiervoor ontwikkelde waterinstallatie. De spelers van Jeugdtheater Hofplein, allen tussen de 13 en 20 jaar, treden 20 augustus op in de tent Juliet, waar theater, cabaret en dans wordt geprogrammeerd. Daar kunnen ruim 1.250 bezoekers de voorstelling bekijken.

Verrassing
Omdat de line-up van Lowlands tot aan de bekendmaking strikt geheim blijft, was het nieuws ook voor de spelers een grote verrassing. “Wauw, dit is zo tof! Ik kan het eigenlijk nog totaal niet geloven,” aldus een van de spelers. Caroline Pietermaat, directeur van Hofplein Rotterdam: “Jeugdtheater Hofplein is al 30 jaar een plek waar kinderen en jongeren een stem krijgen en zo een breed publiek bereiken. Ik ben ontzettend trots dat wij deze voorstelling op Lowlands mogen laten zien – het voelt als een bekroning voor onze organisatie.

Over de voorstelling
‘De loop der dingen’ is een voorstelling zonder script, waarbij de spelers het verhaal puur door middel van beweging en dans vertellen. De voorstelling is geïnspireerd op het kunstwerk ‘Der Lauf der Dinge’ van het Zwisterse kunstenaarsduo Peter Fischli en David Weiss, dat een kettingreactie laat zien in een reeks alledaagse voorwerpen. Gregory Caers: “We wilden dit idee vertalen naar een fysieke kettingreactie met mensen. In De loop der dingen ziet de toeschouwer doorlopend mensen in beweging. Er is geen begin en geen einde. Met de vluchtelingenstromen in het nieuws kreeg het stuk in de repetitietijd opeens een extra context.” Het is niet de eerste keer dat theatermaker Gregory Caers met een productie op Lowlands staat. Eerder werd ook zijn voorstelling ‘Rennen’ door het festival geboekt, gespeeld door Gents jeugdtheater KOPERGIETERY.

Over Jeugdtheater Hofplein
Jeugdtheater Hofplein is sinds de oprichting in 1985 uitgegroeid tot de grootse jeugdtheaterorganisatie in Europa. Wekelijks volgen meer dan 3.500 kinderen en jongeren op 17 locaties theater-, zang- en danslessen of spelen zij mee in een productie. De voorstellingen van Jeugdtheater Hofplein worden jaarlijks bezocht door 60.000 bezoekers.

Over Lowlands
Lowlands is een driedaags festival dat jaarlijks zo’n 50.000 bezoekers trekt. Het festival heeft een grote variatie in aanbod van amusement: er is niet alleen muziek, maar ook literatuur, film, cabaret en theater. Het festival vindt plaats van 19 tot en met 21 augustus op het evenemententerrein van Walibi Holland in Biddinghuizen.

foto: Tom Sebus

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.