Jeroens Clan maakt “Korte metten” met tere zieltjes.

Jeroens Clan maakt “Korte metten” met tere zieltjes.

Recensie: Martijn van Vuuren
Foto: Lisse van Wijnen

Met de voorstelling “Korte Metten” is het cabaret trio “Jeroens Clan” in premiere gegaan met hun tweede avondvullende voorstelling. In 2018 stond het trio in de finale van het Leids Cabaret Festival, in 2021 speelden ze hun eerste voorstelling “Tere zieltjes” en inmiddels lijken de heren hun draai gevonden te hebben in het Nederlands cabaret landschap. Ondanks dat ze volledig eigen en zeker eigentijds zijn, voelt de voorstelling ook oud en vertrouwd. 

We schieten tijdens de voorstelling heen en weer tussen de persoonlijke levens van de drie mannen; Jip de Poorter, Bram Kroon en Matthias Tuns, en absurde sketches en liedjes. 

De mannen nemen op een harde en ironische manier de huidige tijd op hak. Met populaire onderwerpen als gender diversiteit, pedo-jagers en complot denkers snijden de mannen zeer actuele onderwerpen aan. Ondanks het feit dat het misschien niet de meest originele onderwerpen zijn is de manier waarop ze aangesneden worden zeker gewaagd en verrassend. Waar je tegenwoordig geregeld hoort dat de heteroseksuele witte man niets meer mag zeggen, bewijzen de mannen van Jeroens Clan dat ze dat zeker mogen, kunnen en doen. Dat ze dit kunnen maken in deze tijd van cancel culture, komt door het feit dat ze het naast het harde en ironische commentaar op anderen ook beschikken over de nodige zelfspot en kwetsbaarheid. 

De rode draad in de voorstelling is namelijk hun eigen leven, de vriendschap tussen de mannen die er al is sinds de brugklas, de relaties die ze (wel of niet) hebben en de invloed daarvan op hun vriendschap. In deze, soms wat matig geacteerde, scenes durven ze elkaar flink te bekritiseren en zichzelf kwetsbaar op te stellen. In de drie verschillende types kan iedereen in de zaal zich wel herkennen. De vrijgezelle maar zoekende jongen, de gesettelde brave vriend en de wilde, avontuurlijke vriend met een ‘open’ relatie.

Deze scenes wisselen zich in rap tempo af met liedjes, dansjes en typetjes. Hierin zit de grootste kracht van het trio. Met scenes als “the Rocket Boomers” en “Wij zijn ironisch” hebben ze de lachers op de hand. Jip de Poorter mag tijdens de premiere het hardste applaus op zijn naam zetten met het zeer overtuigend gebrachte nummer “Dat maak ik zelf wel uit.” Bram Kroon voelt zich als een vis in het water met zijn gitaar en weet de muzikale nummers naar een hoger niveau te krijgen. 

De mannen moeten het dan misschien niet hebben van de virtuoos uitgevoerde zangnummers, acteerspel of danspasjes, maar met hun Brabantse accent, het enthousiasme en de schaamteloze zelfspot weten ze de zaal voor zich te winnen. Jeroens Clan is, als je het mij vraagt, een cabaretgezelschap waar de komende jaren nog veel van gaan horen. De voorstelling “Korte metten” is nog tot medio volgend jaar door het hele land te zien. 

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.