JB Meijers met voorstelling ‘Deltaboy’ de theaters in

JB Meijers gaat met de voorstelling ‘Deltaboy’ de Nederlandse theaters in. In een avondvullend programma neemt hij het publiek mee in het onderzoek naar zijn muzikale roots. In hoeverre is zijn geboortegrond in de Zeeuwse delta hierop van invloed geweest? In ‘Deltaboy’ probeert hij daar aan de hand van muziek en verhalen antwoorden op te geven. Hij gebruikt daarbij invloeden van bluesgrootheden als John Lee Hooker, Skip James en Muddy Waters, maar beperkt zich niet tot louter blues. ‘Deltaboy’ is in december 2019 en januari 2020 te zien in theaters door heel Nederland.

Het broeierige zuiden van de Verenigde Staten. JB is op tour en ontmoet een bekende bluesmuzikant. Ze zijn geboekt op dezelfde studiosessie in een studio waar Howlin’ Wolf, Elvis, Johnny Cash, Jerry Lee Lewis en vele anderen hun eerste schreden op hun muzikale pad zetten.

“How is it possible that you play your music the way you do when you come all the way from Europe?” vraagt de artiest aan JB.

“Ik speel gewoon wat in me opkomt,” antwoordt hij nonchalant, maar dat antwoord is niet genoeg. Niet voor JB, niet voor de bluesmuzikant.

“Where exactly are you from?” vraagt de bluesmuzikant na een tijdje aan JB.

“Nou, dat is een beetje ingewikkeld,” antwoordt hij. “Ik kom uit het zuiden van Nederland: de Zeeuwse eilanden.”

“That explains everything,” zegt de bluesmuzikant. “You’re a Deltaboy, just like us!”

Een belangrijk moment voor JB, want is Zeeland niet net als Mississippi een voornamelijk agrarisch gebied met veel water, waar mensen hard werken? Een gebied dat niet bepaald de economische motor van het land is, waar infrastructuur niet hoog in het vaandel staat en waar de tijd net een stukje langzamer gaat en soms stil lijkt te staan? Is de Deltablues niet de oorspronkelijke bron waar JB bewust of onbewust zijn omvangrijke carrière aan te danken heeft?

Hoe ver reiken de tentakels van deze oude muziekvorm in de hedendaagse muzikale vormen? Het is iets wat JB zich sinds kort afvraagt. Een bluespurist is hij allerminst, maar de geest van mensen als Robert Johnson, Skip James, Blind Willie McTell, Muddy Waters en John Lee Hooker alsmede Duke Ellington, Count Basie en Charlie Christian is nooit ver weg in JB’s werk. Nooit!

Over JB Meijers

JB Meijers is een van Nederlands bekendste muzikanten. Het grote publiek leerde hem kennen als lid van The Common Linnets en De Dijk. Hij speelde en produceerde jarenlang met bands als Acda en de Munnik, Go Back To The Zoo, Frank Boeijen, Bløf, Solomon Burke, The Mercury Rev, Posies, het Mongoolse Hanggai, Peter Maffay en vele anderen.

Praktische informatie
Deltaboy is vanaf het najaar van 2019 te zien in de Nederlandse theaters. Tickets zijn verkrijgbaar via jbmeijers.com en de betreffende theaters.

FOTO: © Laura Besch

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.