JANKE DEKKER PRODUCTIES PRESENTEERT DE NEDERLANDSE ‘MAKING A MURDERER’: DWALING

JANKE DEKKER PRODUCTIES PRESENTEERT DE NEDERLANDSE ‘MAKING A MURDERER’: DWALING

Janke Dekker Producties presenteert in het seizoen 2017/2018, de voorstelling Dwaling, gebaseerd op het leven van Martien Hunnik, die jarenlang onterecht werd gezien als de dader in de Hilversumse showbizzmoord. De voorstelling laat stap voor stap zien hoe deze gerechtelijke dwaling is ontstaan. En hoe de ‘schelm’ Martien Hunnik langzaam transformeert tot de gekooide Martien H. Het script voor deze muziektheater-voorstelling wordt geschreven door Marc Veerkamp en de regie is in handen van Gijs de Lange.

Dwaling is een zenuwslopende musical waarin je wordt meegesleurd in de onbekende wereld van de justitiële willekeur. Amerikaanse praktijken in het Nederlandse rechtssysteem. Harde verhoren en bedreigingen. Maar is het bij een zaak die zo in de publieke belangstelling staat uiteindelijk toch belangrijker om een dader te hebben, dan om recht te zoeken?

In 1981 wordt de bekende platenproducer Bart van der Laar vermoord in zijn Hilversumse villa. Van der Laar is de producer van succesvolle artiesten als LUV, Babe, Lenny Kuhr en Benny Neyman. Zijn moord veroorzaakt een shock in de showbizzwereld en gaat de geschiedenis in als de Showbizzmoord.

Na een lang en kostbaar onderzoek onder grote belangstelling van pers en publiek arresteert de politie Martien Hunnik, die van der Laar kende uit de Amsterdamse gay-scene. Na urenlange verhoren legt hij een bekentenis af die hij later weer in trekt. De rechters besluiten om hem te veroordelen ondanks gebrek aan harde bewijzen. “Soms komt het heel goed uit om een dwaas te geloven”.

In de gevangenis is muziek de trouwste vriend van Hunnik. Elke dag hoopt hij op het verlossende woord. Hij is onschuldig en jarenlang vertrouwt hij er op dat de bewijzen hiervoor boven komen drijven. In de TBR-kliniek geeft hij een optreden voor zijn medegevangenen waarin hij zijn onschuld probeert te bepleiten

Martien Hunnik heeft zijn straf uiteindelijk helemaal uitgezeten. Na zijn vrijlating heeft hij jaren gestreden voor zijn rechtsherstel. Vandaag, 14 juni 2016, wordt hij alsnog vrijgesproken. Hier heeft hij 35 jaar op moeten wachten. De echte daders zijn in beeld maar kunnen niet meer worden vervolgd omdat het misdrijf inmiddels verjaard is. De showbizzmoord is de oudste justitiële dwaling in Nederland.

Janke Dekker Producties (JDP) is het theaterproductiebedrijf van Janke Dekker. JDP produceert origineel Nederlands muziektheater en werkt met creatieve toppers uit verschillende disciplines en zoekt altijd naar spannende combinaties van ervaren krachten en opkomende talenten. Het bedrijf bracht in de afgelopen jaren kleinschalige producties als Garland & Minnelli, Contrapunt en Dansen met de vijand en afgelopen seizoen de groot opgezette musical Willem Ruis, de show van zijn leven. In het seizoen 2016/2017 worden FIFA Blatter, een spectaculaire theatrale reconstructie van de ongekende corruptieschandalen rond wereldvoetbalorganisatie FIFA, gebracht en Op een mooie Pinksterdag, een ode aan de grote componisten van het Nederlandse lied: Bos, Bannink en Stokkermans.

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.