Jan Kooijman in Nureyev – indrukwekkend staaltje vakmanschap.

Jan Kooijman in Nureyev – indrukwekkend staaltje vakmanschap.

Recensie en foto’s; Mieke van der Raay

In het DeLaMar theater was afgelopen dinsdag 21 februari de première van Nureyev, een nieuw Nederlands toneelstuk gebaseerd op het leven van de wereldberoemde balletdanser Rudolf Nureyev, geproduceerd door De Theater BV. Twee balletdansers maken de cast compleet. Zij dansen choreografieën van Rinus Sprong. De voorstelling is geschreven door Allard Blom en geregisseerd door Martin Michel.

Jan Kooijman schittert in dit nieuwe en unieke Nederlandse toneelstuk, gebaseerd op het leven van de wereldberoemde balletdanser Rudolf Nureyev. We stappen in het leven van Nureyev als hij 54 jaar oud is, onlangs de diagnose AIDS heeft gekregen en stervende is. Nureyev heeft net de generale van La Bayadère gezien, en weet dat dit waarschijnlijk het laatste ballet is waar hij ooit aan zal werken. Hij vertelt over de voorstelling, over de verboden liefde tussen tempeldanseres Nikaya en strijder Solor. Langzaamaan vloeit dit verhaal echter over in Nureyevs eigen levensverhaal. Hoe hij van het strenge leven in de Sovjetunie overliep naar de vrijheid van het westen, waar hij kon zijn wie hij was. Maar Nureyev vond nooit rust. Hij bleef een zwervende ziel. In het leven. In de liefde. Op het toneel.

Jan bewijst in dit stuk dat hij niet alleen een fenomenaal goede danser is, maar ook zeker een acteur van grote klasse. Een script van bijna 50 bladzijden, ga er maar aan zitten. Hij heeft in deze rol echt alles gegeven. Of hij nu de oude of jonge Nureyev speelde, alles voelde heel natuurlijk en geloofwaardig. Je zit anderhalf uur gebiologeerd te kijken naar die man. Het verhaal is voor velen bekend, maar om het zo voor je te zien is toch echt net iets anders. De muziek, het licht, de kleding, alles was perfect in balans, voor dit integere stuk. Het script heeft de man Rudolf goed weergegeven. Met respect en eerbied voor Nureyev. De twee dansers ( Nehanda Péguillan en Kiran Gezels) waren ook zeker van grote toegevoegde waarde. Ook al zeiden ze geen woord, toch vertelde ze het verhaal in dans en met de interactie met Jan.

Ik kwam stil de zaal uit, was zo ontroert door wat ik net gezien had. Dit gewoon een staaltje vakmanschap waar je U tegen zegt.

Nureyev is van maart tot begin mei 2023 te zien in heel Nederland. 

Meer informatie: www.nureyev.nl

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.