Jakop Ahlbom : Innenschau is uniek stukje theater

Recensie: Mieke van der Raay 

Na acht jaar maakt Jakop Ahlbom een eigentijdse remake van zijn voorstelling Innenschau.

Een voorstelling waar Ahlbom zich nog steeds sterk mee verbonden voelt. Een voorstelling zonder tekst, die puur op je eigen verbeelding inspeelt. Deze voorstelling is uniek, eigentijds, surrealistisch, waar niets is wat het lijkt, maar wat intrigeert vanaf de eerste seconde.

Het verhaal:

We volgen een obsessief jaloerse man die bezeten is van het idee dat zijn vrouw door andere mannen begeerd wordt en wil daar alles aan doen om dit te voorkomen.
Gevoed door zijn eigen seksuele frustratie, wordt hij agressief en komt in een duistere waantoestand terecht, waardoor hij niet meer in staat is om waarheid van leugens te onderscheiden. Waar hij wordt geconfronteerd met zijn verborgen driften, zijn seksuele verlangens en tegelijkertijd zijn onschuld wordt bevraagd.

Vanaf de eerste seconde draait de voorstelling op je eigen inbeeldings vermogen.
Surrealistische scenes afgewisseld met een mix van dans, zang, acrobatiek, special effects, dit alles begeleid door de live band Alamo Race Track.

Je kan niets anders dan geboeid naar de acht performers te blijven kijken, iedere scene is weer totaal anders dan die ervoor, maar het verhaal is duidelijk. Dit verhaal kan voor iedereen anders zijn, omdat je je eigen inbeelding hebt over het geheel.

De acht performers zijn, mede door de super snelle kledingwissels, dan ook totaal andere karakters.
Alles klopte, elke speler overtuigde in zijn of haar rol en de band maakte het geheel compleet.
Er was spanning, een vleugje humor, de seks en geweld scenes werden op het perfecte af gespeeld, niet te gewaagd, maar wel heel duidelijk gebracht.

Deze voorstelling is uniek in zijn genre. Absurd goed, het zet je tot denken en laat je niet zomaar los.

Credits Concept en regie: Jakop Ahlbom
Spel: Kami-Lynne de Bruin, Luc van Esch, Yannick Greweldinger, Judith Hazeleger, Silke Hundertmark, Sofieke de Kater, Gwen Langenberg, Reinier Schimmel.
Muziek, Alamo Race Track: Jelte van Andel, Thomas van den Berg Leonard Lucieer, Ralph Mulder Dramaturgie: Judith Wendel Kostuumontwerp: Nicky Nina de Jong Lichtontwerp: Yuri Schreuders Scenografie: Daniel Ament Geluidsontwerp: Thomas Koopmans

Meer informatie: http://jakopahlbom.nl/voorstelling/innenschau-revisited/

FOTO: Robin Swiers

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.