Ives Ensemble presenteert programma Nevenwerk II met nieuwe compositie van Richard Rijnvos

Het Ives Ensemble presenteert de première van het programma Nevenwerk II met een nieuwe compositie van Richard Rijnvos op donderdag 11 april 2019 in het Muziekgebouw aan ’t IJ in Amsterdam. Toonaangevend componist Richard Rijnvos schreef de afgelopen jaren voornamelijk symfonisch werk, onder meer voor het Koninklijk Concertgebouworkest. Momenteel richt hij zich hernieuwd op kamermuziek en componeert hij speciaal voor het Ives Ensemble drie nieuwe werken. De komende première, getiteld Riflesso sullo spazio, betreft het tweede werk in deze serie en belooft een van Rijnvos’ meest ambitieuze composities in het genre te worden. Een gebeurtenis om naar uit te kijken. Na de première in Amsterdam volgen concerten in Den Haag, Nijmegen en Utrecht.

Meer over Riflesso sullo spazioen programma Nevenwerk II

Riflesso sullo spaziovoor drie klarinetten, strijktrio & piano, adopteert zijn onalledaagse bezetting van de Suite(op.29) van Arnold Schönberg (1926), een werk dat eveneens op het programma staat. Dit leidt tot een fascinerend contrast. Het bijzondere karakter van deze instrumentale combinatie inspireerde Schönberg tot een groots en enerverend werk, overlopend van ideeën en impulsen. Rijnvos slaat een ander pad in: zijn Riflesso sullo spazio kenmerkt zich bovenal door rust en contemplatie. Het is alsof de componist op de top van een mooie berg (“schöne Berg”) is aangekomen, waar het weidse uitzicht uitnodigt de blik naar het oneindige te richten. Dit vertaalt zich in een eveneens groots werk, met schitterende harmonieën en een bijzondere tijdservaring. 

Het programma wordt gecompleteerd door het toverachtige Three Clarinets, Cello and Piano(1971) van Morton Feldman, een compositie die – evenals Schönbergs Suite– sporadisch op podia wordt gehoord.

Extra: tijdens de concerten in Muziekgebouw aan ’t IJ en Korzo presenteert het Ives Ensemble zijn nieuwste cd, met daarop drie werken uit Rijnvos’ Riflessi serie, waaronder de nieuwe Riflesso sullo spazio.

Over componist Richard Rijnvos                                                                                                                                                                             
Sinds het midden van de jaren negentig vervaardigt Richard Rijnvos (1964) vooral werken die deel uitmaken van een groter geheel. Bouwend aan een consistent oeuvre met meerdelige cycli en allerlei dwarsverbanden is hij een soort muzikale stadsarchitect. Na het baanbrekende Block Beuys uit de tweede helft van de jaren negentig, volgde vanaf 2000 het orkestrale zesluik Uptown|Downtown, een ode aan de metropool New York, en een zich immer uitbreidende cyclus over Venetië. Sinds 2011 werkt de componist aan Grand Atlas, een cyclus waarin elk van de zeven wereldcontinenten wordt verbeeld in een compositie voor orkest. Van 2011 t/m 2017 was Rijnvos huiscomponist bij het Koninklijk Concertgebouworkest. Hij ontving tot tweemaal toe de prestigieuze Matthijs Vermeulenprijs: in het jaar 2000 voor Times Square Dance, en in 2011 voor Die Kammersängerin.


Het Ives Ensemble inspireert tot luisteren                                                                                                                                                                        
Het Ives Ensemble speelt de beste moderne kamermuziek in de meest pure vorm. Met de eigenzinnige Amerikaanse componist Charles Ives als naamgever zoekt het ensemble steeds naar verrassende muziek. Het Ives Ensemble speelt historische muziek van onze tijd, muziek die we in de toekomst zullen waarderen als ons cultureel erfgoed. Componisten als John Cage, Aldo Clementi en Louis Andriessen schreven muziek voor het ensemble. Er wordt samengewerkt met toonaangevende hedendaagse componisten en kunstenaars. Met Amsterdam als uitvalbasis reizen de twaalf musici door binnen- en buitenland met bijzondere programma’s die bezoekers steeds weer inspireren tot luisteren. 

Speeldata Nevenwerk II

Première & tournee 2019

Donderdag 11 april 2019 – Muziekgebouw aan ’t IJ Amsterdam – aanvang 20:15

Extra informatie:Voorafgaand aan het concertvindt er in het Muziekgebouw aan ’t IJ om 17:00 een openbare repetitie plaats op Rijnvos’ Riflesso sullo spazio– moderatie: Thea Derks 

Donderdag 18 april 2019 – Korzo Den Haag – aanvang 20:30

Zondag 28 april 2019 – Galerie Marzee Nijmegen – aanvang 16:00

Zaterdag 14 december 2019 – TivoliVredenburg Utrecht – aanvang ntb. 

fotograaf Maarten Jüngen

Website

http://ives-ensemble.nl/blog/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.