ISH Dance Collective brengt fijne mix van urban arts

ISH Dance Collective brengt fijne mix van urban arts

Recensie: Chantal Foeken
Foto: ©Dominik Wagner, ontwerp Studio Tomis

Op vrijdag 26 januari startte de tour van de nieuwe voorstelling van ISH Dance Collective, Rhythm & Flow. Met hun thuisbasis in Amsterdam Nieuw-West was de première in De Meervaart, in hetzelfde Amsterdamse stadsdeel, een voor de hand liggende locatie.

ISH Dance Collective combineert verschillende disciplines, geïnspireerd op stijlen van de straat, in opzwepende theatervoorstellingen. Zo ook in Rhythm & Flow. Op het podium staat een ingenieuze buizenconstructie, waarop 14 hiphop dansers, freerunners, een pole artist en muzikanten met zichtbaar plezier samen bewegen, juist botsen of zich losmaken. Het driedimensionale bouwwerk maakt het mogelijk op verschillende hoogtes te werken, wat een positieve dimensie toevoegt ten opzichte van een performance op een vlakke vloer. Daarnaast vormt het natuurlijk een geweldige speeltuin voor de freerunners. Tegelijkertijd maakt het het toneelbeeld wat statisch. Met licht worden verschillende sferen gecreëerd en delen waar gedanst wordt benadrukt, maar de constructie blijft prominent hetzelfde.

Maar in de eerste plaats gaat het om de performances, en die zijn stuk voor stuk spectaculair. Vooral de groepsdansen zijn energiek en opzwepend, tegenover een paaldanseres die sierlijk haar rustige choreo uitvoert, deels weer samenvloeiend met een van de dansers op de grond. Voor het trio freerunners is de buizenconstructie ten slotte een paradijs waar ze performen alsof ze met beide benen op de grond staan.

Hoogtepunt was een breakdance-act waarin de twee b-boys samenwerken of juist battelen met saxofoniste Sanne Landvreugd. Haar muziek is sowieso een heel prettige aanvulling op de beats van de DJ, die live op de stellage draait.

De voorstelling is een must-see voor hiphoppers, breakers en freerunners (in spe) en iedereen die van een samensmelting van urban en traditionele theaterkunst houdt.

Rhythm & Flow is te zien t/m 5 april 2024. Speellijst: ish.dance

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.