Into the Woods, cast is moorddadig goed.

Into the Woods, cast is moorddadig goed.

Recensie: Mieke van der Raay

Afgelopen vrijdagavond 21 april was de première van Into the Woods van Iris Performing Arts in samenwerking met Stichting IPA Producties in de Theaterbakkerheij in Gouda.

Vooraf aan de voorstelling kan je aanwezig zijn bij een minicollege over het hoe en wat van Into the Woods. Hier krijgen we diverse ins en outs over het ontstaan van de best wel aparte voorstelling te horen.

Het verhaal bestaat uit allerlei sprookjesfiguren in één bos die elkaar leren kennen en zich in elkaars verhaal mengen. De rode draad in het verhaal is het verhaal van de bakker en zijn vrouw. Zij hebben de wens om een kindje te krijgen, maar door een betovering van de heks wordt dit een stuk lastiger. Het echtpaar moet bepaalde attributen, bijvoorbeeld het rode kapje van Roodkapje, bij elkaar verzamelen en voeren aan een witte koe om de betovering te verbreken.

In deze voorstelling zit alleen nog een addertje onder het gras. Het einde is dus iets anders dan men zou verwachten. Het decor was eenvoudig, maar door zijn eenvoud kregen de spelers alle aandacht. De rollen werden zeer sterk gespeeld. De figuren kwamen duidelijk naar voren en met name de humor en perfecte timing maakten het verhaal minder ‘zwaar’ dan dat Sondheim misschien had bedoeld.

Het is heerlijk om te horen dat er een live orkest is, wat best wel bijzonder is bij amateurvoorstellingen. Het orkest was krachtig en heeft een enorm aandeel in deze musical. Het sprookje kwam zo nog beter tot leven.

De acteurs spelen vol lef en overgave. Een van de grote sterren van de avond is Estra van Nieuwkoop. Zij vertolkt de rol van de gebochelde, lelijke heks met verlatingsangst. Haar gezicht is gedeeltelijk bedekt met een grote zwarte mantel, maar haar stem en lichaamshouding zijn zo ijzersterk dat dat helemaal niets uitmaakt. Hetzelfde geldt voor de twee charmante, humoristische, maar ook ijdele prinsen gespeeld door Justin van den Berg en Glenn de Roos. Beiden galopperen frivool over het podium op zoek naar hun geliefden. Niet alleen vormen de spelers een sterk ensemble, maar ook individueel maken ze stuk voor stuk indruk.

Het verhaal mag dan iets te veel van het goede zijn en te langdradig, toch heeft de cast een verrassende en bijna professionele voorstelling weten neer te zetten. IPA bewijst met deze uitvoering maar weer eens dat ze een goed oog hebben voor talent.

Bakker – Jeroen Thoms
Bakkersvrouw – Lucia Talamoni
Assepoester – Valerie van Reeuwijk
Roodkapje – Celine Tol
Sjaak – Gioya van Rees
Verteller – Marit Goetjaer
Heks – Estra van Nieuwkoop
Moeder Sjaak – Imara van Zantwijk
Mysterieuze Man – Izaak Clarisse
Wolf/Assepoester Prins – Justin van den Berg
Rapunzel Prins/Lakei – Glenn de Roos
Rapunzel – Merle van Laaken
Stiefmoeder Assepoester – Daisy van Tussenbroek
Florinda – Tyara van Hal
Lucinda – Jitske Roelofs
Moeder Assepoester/Reuzin – Marijke van Vianen – Segers
Grootmoeder Roodkapje – Marieke Berends
Doornroosje – Linde Slingerland
Sneeuwwitje – Roos de Kluis

Artistieke Leiding: Iris Portier
Muzikale Leiding: Mathieu Smit

Regie/Choreografie: Iris Portier
Regie/Zangcoaching: Natalie Salek
Repetitor/Koordirigent: Luc Scholze
Koordirigent: Mathieu Smit

Bijzondere vermelding: het gehele toneelbeeld is bedacht door Justin v.d. Berg

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.