Interview René van Kooten

Interview René van Kooten

Interview door: Renske Breit

Vandaag was in het Vondelpark de perspresentatie van ‘Onder de groene hemel’. We spraken René van Kooten die de rol van Jimmy vertolkt.

 

Wat spreekt je aan in je rol?

Wat mij aanspreekt in mijn rol is dat ik allerlei verschillende personages aan neem in het stuk om het verhaal te sturen. Dus bijna naar het publiek toe van ‘Hé, ik ben het wel’. De muziek spreekt me heel erg aan en het feit dat we een jaren ’60 verhaal spelen. Nederland verkeerde in de hippietijd en de liedjes uit die tijd, die de sfeer ademen op een manier die ook een soort anarchisme heeft uit die tijd. Waarin realisme en surrealisme even op elkaar gewoon open zijn en waarin wij mee changeren en mee spelen met instrumenten, dat vind ik leuk.

 

In hoeverre was je al bekend met de hits van Boudewijn de Groot en Lennaert Nijgh?

Redelijk, de hits sowieso. Die werden wel bij ons thuis veel gedraaid, maar ik heb ook heel veel nieuws ontdekt, dus liedjes die ik niet kende. Bijvoorbeeld ‘Als jij niet van me houdt’ dat Sophie zingt en ‘Tip van de sluier’. Ik ken wel heel veel, maar nog niet alles.

 

De musical gaat over de hippietijd. Jij hebt eigenlijk de rol dat je je ouders bij elkaar moet brengen, omdat je nog niet geboren bent. Is dat een grote uitdaging binnen het stuk?

Het is natuurlijk niet heel realistisch gegeven dat jij als ongeborene je ouders bij elkaar gaat brengen. Dat alleen al in iets waarmee je een knipoog geeft. Het is mijn uitdaging om te zorgen dat al die rolletjes of dingen die ik dan kies om dat te laten gebeuren zeg maar, dat je als kijker een geheel hebt. Het publiek gaat wel zien dat het Jimmy is die apotheker speelt, maar het is mijn uitdaging om te zorgen dat het een hele natuurlijke flow heeft.

 

Jullie begeleiden jezelf op de gitaar. Hoe vind je dat?

Leuk! Ja, heerlijk. Het is gewoon leuk om met elkaar bijna muziektheater te maken. Er speelt iemand accordeon. We gaan het op verschillende manieren gebruiken en dat is wel fijn.

 

Waarom moeten mensen naar deze musical komen?

Het is een mooie cirkel, een mooie kijk op Nederland in de jaren ’60 en ’70. De muziek is Boudewijn de Groot en Lennaert Nijgh en ik denk dat het een hele emotionele voorstelling wordt.

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.