Internationaal choreograferen in Coronatijd – de Stilte

Internationaal choreograferen in Coronatijd – de Stilte

de Stilte en de koepelorganisatie voor jeugdtheater ASSITEJ Zuid-Afrika begeleiden getalenteerde choreografen.

In de zomer van 2020 was Jack Timmermans uitgenodigd door ASSITEJ Zuid-Afrika om twaalf getalenteerde Zuid-Afrikaanse choreografen te begeleiden bij de creatie van dansduetten in het kader van het project 1-2tjes. De creatie van dansduetten waren voor ASSITEJ Zuid-Afrika het startschot om dans voor kinderen op de kaart te zetten in alle provincies van het land. Door de wereldwijde pandemie is het project uitgesteld en is een alternatief project ontwikkeld. Jack Timmermans coacht online twaalf choreografen bij de creatie van een solo voor het WhatsApp-festival My Body My Space.

Timmermans kijkt positief terug op het proces: “Het grote voordeel van online werken is dat de samenwerking over een langere periode wordt uitgesmeerd. Met iedere choreograaf heb ik inmiddels maandenlang contact. Daardoor is er tijd om te bezinnen, na te denken en om de choreografie uit te werken. Als ik één of twee weken in Zuid-Afrika was geweest was het proces veel compacter en vluchtiger geweest.” Het project is een leerzame ervaring aldus Timmermans. “De choreografen waren stuk voor stuk ontzettend gedreven en hadden een positieve en open instelling. Ik stelde vragen en reikte mogelijkheden aan waar zij mee aan de slag gingen. Als je samen wil verdiepen werkt het niet om te zeggen: “zo moet het”. Door een ander geluid er tegenover te zetten kwamen we samen tot een beter resultaat.”

De eerste stappen in de samenwerking tussen de Stilte en ASSITEJ Zuid-Afrika zijn gezet. De solo’s beleven nu hun première tijdens het WhatsApp-festival en Timmermans richt zich op het originele plan: dansduetten creëren in Zuid-Afrika die door het gehele land op scholen en in wijkcentra te zien zijn. Dat betekent dat de reis naar Zuid-Afrika er in de toekomst gaat komen. de Stilte hoopt dat de geannuleerde voorstellingen in het National Arts Festival in Makhanda en Vrystaat Kunstefees dan ook door kunnen gaan.

Tijdens het Brabants Internationaal Kinderfestivalfestival, dat in juni 2022 op de planning staat, worden de dansduetten van Zuid-Afrikaanse choreografen mogelijk gepresenteerd.

Share

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.