InterActing laat autistische jongeren het leven leren met improvisatietheater

InterActing laat autistische jongeren het leven leren met improvisatietheater

Voor autistische jongeren is het doorbreken van de vaste patronen in het dagelijks leven bijzonder zwaar. Het is iets dat de ontwikkeling van het zelfvertrouwen in de weg staat. Door deze groep jongeren improvisatietheater aan te bieden, geeft InterActing ze de kans om dat zelfvertrouwen te vergroten. Er zijn voor dit jaar diverse evenementen bij Boom Chicago aan de Amsterdamse Rozengracht georganiseerd om kennis te maken met InterActing.

Jonge mensen hebben te maken met een sociale wereld die snel verandert. Aanpassingsvermogen en snel kunnen schakelen zijn hierbij cruciale vaardigheden. Voor jongeren met autisme is dit veel moeilijker; zij willen namelijk structuur, herhaling en voorspelbaarheid. Een script. Een sociaal leven opbouwen en verbinding vinden met anderen wordt door het ontbreken van deze elementen een stuk moeilijker. En dan hebben we de gevolgen van de coronamaatregelen nog niet eens benoemd. Veel jongeren zijn door het wegvallen van de vaste structuur uit het ‘oude leven’ in een isolement terecht gekomen. InterActing wil en kan daar verandering in brengen. Door ze te leren improviseren. Want ook hierbij draait het allemaal om snel schakelen en jezelf kunnen aanpassen aan veranderende situaties. 

Het leven een beetje oefenen

Saskia Maas kan het weten. Ze is de medeoprichter van zowel InterActing als Boom Chicago, het wereldberoemde improvisatietheater in Amsterdam. Toch is ze vooral moeder van twee kinderen waarvan haar jongste zoon Aidan (18) autisme heeft. ,,Omdat mijn man en ik alles weten van improvisatietheater, zijn we met Pim Donkersloot in gesprek geraakt. Hij is pedagoog, gezinstherapeut en ook ouder van twee autistische kinderen. Samen denken we dat autisten het onverwachtse kunnen leren omarmen zodra zij voldoende zelfvertrouwen hebben. En dat bouw je op als je kunt improviseren. Met die overtuiging hebben we InterActing vorm gegeven. Een plek waar je het leven een beetje kunt oefenen en nieuwe vrienden maakt.”

Donkersloot: ,,Improvisatietheater is een ontspannen manier om dingen van elkaar te leren en elkaar aan te vullen. In een rollenspel kan je bovendien altijd terugvallen op het feit dat je maar een rol speelt. Dus wat maakt het uit als je fouten maakt? Zodra wij de twinkeling in de ogen van deelnemers zien, weten we dat er communicatie is en beweging komt. Daarvoor doen we het. Voor ouders is er namelijk niets ergers dan je kind in een isolement zien. Bij InterActing doorbreken we dat.”

Programma InterActing 2022

InterActing houdt op zaterdag 12 februari van 11:00 tot 13:00 uur de Improvisatieworkshop voor autistische jongeren van 12 tot en met 24 jaar. Deze wordt zowel in het Nederlands als in het Engels gegeven en kan tevens worden beschouwd als een open dag waarbij ouders natuurlijk ook langs mogen komen. Zijn ze enthousiast geworden? Dan kunnen zij per zondag 6 maart deelnemen aan de Lente Cursus. Deze duurt veertien weken, vindt altijd plaats op zondag en loopt tot 26 juni. Tussen maandag 22 en vrijdag 26 augustus is er voor het eerst een Zomer School. Hier zijn deelnemers iedere dag welkom voor een programma met improvisatie, stand-up en schrijven.

World Autism Acceptance Week

Tijdens de jaarlijkse World Autism Acceptance Week (maandag 28 maart t/m zondag 3 april) organiseert InterActing verschillende activiteiten om aandacht te vragen voor autisme. Zo is er een speciale samenwerking met de makers van het Kaboom Animation Festival. Dit vindt plaats op donderdag 31 maart van 19:00 tot 21:00 uur. Jongeren met autisme blijken vaak groot fan te zijn van stemacteurs uit animatiefilms en series. Om die reden nodigt InterActing een aantal van deze Nederlandse stemacteurs uit zodat zij tijdens deze avond live de stemmen van bekende animatiefiguren kunnen vertolken. Zo krijgen de aanwezige jongeren tevens de kans om hun helden te ontmoeten en handtekeningen te vragen.

Op zaterdag 2 april is het World Autism Awareness Day. Tijdens deze dag word overal ter wereld aandacht gevraagd voor autisme. Dit onder meer door bekende gebouwen en monumenten in een blauw licht te zetten. Boom Chicago doet hier aan mee. In de grote zaal van Boom Chicago is vanaf 20:00 uur tevens een optreden van Chris Verlaan. Hij is cabaretier, heeft ook autisme en won in 2018 de jury- en publieksprijs op festival Cameretten. Op maandag 14 februari start de verkoop van tickets voor deze evenementen. Meer informatie is te vinden op de websites van InterActing en Boom Chicago.


Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.