India Dans Festival breidt uit, eerste programma’s bekend

8e editie 19 oktober t/m 3 november 2018

Korzo’s India Dans Festival, een van de belangrijkste Europese manifestaties voor Indiase dans, breidt in 2018 uit met nieuwe festivallocaties in Den Haag en een tournee van de opera Satyagraha. De meltingpot voor traditionele en hedendaagse Indiase dans presenteert van 19 oktober t/m 3 november een opvallend divers programma met daarin wereldpremières, aanstormend talent uit Nederland en voorstellingen van Indiase dansmakers die anders niet of nauwelijks in Nederland te zien zijn. Zo wordt onder andere de grootse productie Thari-The Loom van Indiaas dansicoon Malavika Sarukkai naar Nederland gehaald en is de Indiase Bharatanatyam-ster Rukmini Vijayakumar in Den Haag met nieuw werk dat ze ontwikkelt tijdens haar residentie in Korzo. Kalpana Raghuraman uit Nederland brengt haar nieuwste multidisciplinaire voorstelling in première. Het India Dans Festival wordt verder verrijkt met concerten van onder andere harpiste Lavinia Meijer en tabla-speler Heiko Dijker, een workshopprogramma, een conferentie voor de Indiase danscommunity in Nederland en (dans)films. 

 

Nieuwe festivallocaties en tournee Satyagraha

Hoofdlocatie van het festival is het theater van Korzo, daarnaast zijn deze editie ook voorstellingen te zien in het Zuiderstrandtheater en voor het eerst ook in De Nieuwe Regentes. De Philip Glass opera Satyagraha, een bijzondere productie die tijdens eerdere edities voor uitverkochte zalen zorgde, gaat op festivaltournee en is te zien in het Zuiderstrandtheater, Stadsschouwburg Utrecht en De Meervaart in Amsterdam. Satyagraha is een productie van Korzo en Kwekers in de Kunst waarin 60 zangers, dansers en musici zijn te zien. De opera kwam tot stand met speciale toestemming van Philip Glass zelf.

Diversiteit troef in internationaal programma

Nu de eerste contouren van het festivalprogramma zich aftekenen is duidelijk dat het diversiteit troef is tijdens de 8e editie van het India Dans Festival. Choreografe Malavika Sarukkai brengt de Nederlandse première van haar grootse productie Thari-The Loom, waarvoor zij zich liet inspireren door de sari, het traditionele kledingstuk dat vrouwen om zich heen draperen. In eigen land is de Indiase al drie decennia toonaangevend als het gaat om dans en choreografie in een innovatieve Bharatanatyam stijl. Ook wordt een van Indiaas leidende Kuchipudi dansers Yamini Reddy verwacht. Ze komt naar Den Haag om te laten zien wat voor powerhouse  Kuchipidi danseres zij is; een dansstijl die in Nederland slechts sporadisch wordt getoond. Rukmini Vijayakumar is terug in Nederland met een triple-bill waarin zij onder andere nieuw werk laat zien dat ze ontwikkelt tijdens haar internationale residentie in Korzo. Met financiële ondersteuning van de Kylián Foundation werkt ze in mei en oktober aan de vernieuwing van haar dansidioom.

De aanwezigheid van de internationale dansers en choreografen zorgt voor een inspirerende bijdrage aan de conferentie over de professionalisering van de Indiase dans in Nederland, die Korzo op 3 november organiseert. De workshops die zij tijdens het festival geven, bieden zowel amateurs als (semi)professionals de mogelijkheid hun danstaal op hoog niveau te ontwikkelen. Zo geeft Rukmini Vijayakumar een Bharatanatyam Weekend Intensive voor vergevorderde dansers.

Muziek krijgt deze editie een grotere rol binnen het festivalprogramma. Concerten van harpiste Lavinia Meijer en tabla-speler Heiko Dijker en de uit Calcutta afkomstige jonge tabla-virtuoos Abhirup Roy beloven muzikale hoogtepunten te worden.

Kalpana Raghuraman première: Superhuman: Our Darkness

Al vanaf de eerste editie is choreografe Kalpana Raghuraman betrokken bij het India Dans Festival en meerdere malen werd haar werk geprogrammeerd. Deze editie brengt ze Superhuman: Our Darkness in première. Met vijf dansers, een singer-songwriter en een cartoonartist onderzoekt Raghuraman het beeld van de perfecte superheld. Hiervoor laat zij zich inspireren door de vele Indiase mythologische verhalen uit haar jeugd.

Start voorverkoop

De verkoop van de eerste programma’s en het voordelige festival-passepartout gaat van start op woensdag 6 juni 2018 om 12.00 uur. Tickets zijn te bestellen via www.indiadansfestival.nl.

FOTO: ©Sunny Jagesar

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.