In de Vlaamsche pot: Komen ze nu wel of toch niet?

Recensie: Mieke van der Raay

Meer dan 20 jaar geleden, was de laatste aflevering op Veronica te zien van In de Vlaamsche pot.
De serie ging over de gebeurtenissen in restaurant “In de Vlaamsche pot” van eigenaar Karel Visser (Edwin de Vries) en zijn partner en chef-kok Luciën van Damme (Serge-Henri Valcke). Andere hoofdpersonages zijn de altijd op geld beluste Frits van Sweelinck-Aerdenhout (Frans van Deursen) en zijn grote liefde Dirkje (Susan Visser), die niet altijd op even subtiele wijze laat merken dat ze niet van de avances van Frits gediend is.

Nu komt Theater van de Klucht met een versie anno 2018 naar de Nederlandse theaters.
Arijan van Bavel had het idee al lang om In de Vlaamsche pot weer nieuwe leven in te blazen, samen met een fantastsch goed artistiek team, hebben ze er heel aparte versie van gemaakt.
Zoals we gewend zijn van Arijan, is deze toneel versie uitermate hylarisch, met diverse wendingen en een hele aparte uitkomst.

In deze, speciaal voor het theater, geschreven versie, volgen we de hysterische eigenaar Karel (Bas Muijs), partner en chef-kok Luciën (Onno Innemee), Frits (Arijan van Bavel) en Dirkje (Bettina Holwerda). Alles lijkt rustig zijn gang te gaan, totdat een oude kennis (gespeeld door Sabine Beens) van Luciën langskomt … En van wie is trouwens die geheimzinnige reservering in de agenda?

Afgelopen maandag avond 26 februari, onder grote belangstelling van vele bekende Nederlanders, was de lang verwachte première in het Isala Theater in Capelle aan den IJssel.
In de foyer was het al bij binnenkomst een waar feest, met oneindig vele lekkere hapjes en evenveel drank, wel dan niet met alcohol.
Hier krijg je dan ook het idee, dat zonder de sponsoren deze productie niet tot stand had kunnen komen, waarvoor het publiek uitermate dankbaar mag zijn.

Deze voorstelling is al vanaf de eerste seconde hilarisch, nog voordat het doek open is. Arijan alias Frits, spreekt het publiek eerst even toe, geholpen door Dirkje en met de afstandsbediening gaat het doek open.
Er zijn verschillende leuke vondsten, zoals het skippen van scene naar scene met de afstandsbediening of het verder spoelen van een scene als deze te lang zou duren.
Er is dan ook geen vierde wand, het publiek wordt regelmatig toegesproken of betrokken bij het verhaal.
Arijan van Bavel is gewoon de knotgekke Frits, hij weet deze rol op ongekende wijze neer te zetten.
De rol van Dirkje past perfect bij Bettina Holwerda-Bakkum, Bettina bewijst in de klucht dat ze eigenlijk alles wel kan, haar timing is perfect en er is duidelijk een klik met de andere spelers.
Bas geeft de rol van hysterische Karel, een goud randje (of was het een gouden kies), hij speelt de rol niet te overdreven homo, maar op een waardige, maar toch komische manier.
Waar de rol nog in de televisie serie nog door een Vlaamse acteur gespeeld werd, word deze nu gespeeld door de Nederlandse cabaretier Onno Innemee.
Zijn gezichtsuitdrukkingen zijn echt subliem en weet de aandacht van het publiek daardoor al alleen mee te krijgen.
De ster van de avond was toch wel Sabine Beens, die in haar rol van Connie, Lucien probeert te verleiden, zij haalt alles uit de kast en weet deze rol tot in het perfecte neer te zetten, niets laat ze aan het toeval over, alles klopt en past bij haar doen en laten.

Sommige grappen zijn tot op het randje, sommige soms iets te ver, maar toch zijn ze niet grof, maar uiterst uitgebalanceerd en perfect gecoördineerd.
Ben je uit de tijd, dat je de televisie versie nog kent, moet je er wel voor waken om te gaan vergelijken, de voorstelling is echt naar het nu gemaakt, dus ook sneller en vlotter gebracht.
Na de voorstelling voel je je gegarandeerd vrolijk en kan je het koude weer buiten, weer een poosje aan.

Cast: Arijan van Bavel, Bas Muijs, Bettina Holwerda-Bakkum, Sabine Beens en Onno Innemee
Regie: Paul van Ewijk
Script: Haye van der Heyden

Voor meer informatie:http://www.theatervandeklucht.nl

FOTO: Mieke van der Raay 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.