‘Ik zou liever Angel heten’ maakt identiteitsvraagstuk voelbaar

‘Ik zou liever Angel heten’ maakt identiteitsvraagstuk voelbaar

Na het succesvolle debuut ‘Ik stond in een kutvoorstelling maar mijn haar zat wel heel goed’, dat lovend werd ontvangen, is Mevrouw Ogterop terug met een nieuwe productie: ‘Ik zou liever Angel heten’. Mevrouw Ogterop heeft als doel om eigenzinnig toneel op Drentse bodem te ontwikkelen. Op zaterdag 11 maart wordt de première gevierd in Schouwburg Ogterop in Meppel, waarna de voorstelling tot en met juni in 18 theaters verspreid over het land te zien is.

‘Ik zou liever Angel heten’ (geschreven door Jibbe Willems) is een theatraal feest waarin personages, teksten, kostuums en situaties elkaar in hoog tempo afwisselen. Een stel komt in hun vakantiehuisje samen met vrienden om levens met elkaar te vergelijken, om daar troost of iets om na te streven uit te halen. Ze wachten nog op Angel. Ondertussen drinken ze. Ze drinken en praten. Menselijkheid, liefdesperikelen en pijnlijke stiltes wisselen elkaar af. Leven ze wel hun ware leven? Of verschuilen ze zich achter de rol die ze nu eenmaal toegewezen hebben gekregen in het leven? Naarmate de avond vordert worden de gesprekken intenser en intiemer; ze zoeken de uitersten van elkaars kwetsbaarheid op en schuwen extreme meningen niet. Ook blijken verhoudingen heel anders te liggen dan op het eerste gezicht lijkt en wordt duidelijk dat iedereen uiteindelijk maar een rol speelt. 

Voorstellingen over het spelen van een rol
Het is de tweede voorstelling in een driedelige serie van artistiek leider Lotte Dunselman. De serie toneelvoorstellingen gaat over toneelspelen, over het spelen van een rol. Waar ‘Ik stond in een kutvoorstelling maar mijn haar zat wel heel goed’ (tekst van Magne van den Berg) ging over de rol van de actrice in het theater, liet Dunselman zich voor ‘Ik zou liever Angel heten’ inspireren door de rol die we onszelf geven, of opgelegd krijgen in het leven. Wie ben je, wie wil je zijn, wat vormt je, hoe doe je je voor, wie ben je voor de ander en voor degene die je liefhebt? Jibbe Willems schreef de tekst voor dit nieuwe toneelstuk.

“Het schrijven van Angel was een uitdaging, zoals elke tekst die ik voor Lotte heb geschreven een uitdaging was. Zij houdt nu eenmaal niet van normaal of voorspelbaar. Deze dialoog voor zes stemmen uit twee monden was net zo goed schrijven voor muziek als schrijven voor theater, maar ook het leggen van een puzzel, het uitdokteren van een labyrint én het maken van een klassieke lasagne, waarbij alle ingrediënten moeten kloppen, ieder laagje smakelijk moet zijn, en het geheel overeind moet blijven wanneer je het serveert. Ingewikkeld, uitdagend, maar bovenal heel leuk!”, aldus Jibbe Willems.

De menukaart lijkt eindeloos: je kan alles worden
In relatie tot de voorstellingen organiseert Mevrouw Ogterop nagesprekken over het thema. Want een rol spelen, dat is iets wat we allemaal doen. Zijn we ons daar bewust van? Het identiteitsvraagstuk is er een van alle tijden. Maar anno 2023 is dat beeld van wie je bent steeds troebeler en maakbaarder geworden. Je kan kiezen uit een menukaart die eindeloos lijkt. Voor alles wat je zou willen veranderen is er een oplossing te ontdekken: een training, een coach, een pilletje. Of je zoekt je toevlucht in de magische wereld van social media, waar je je kan verschuilen achter je ideale zelf. De voorstelling ‘Ik zou liever Angel heten’ maakt het identiteitsvraagstuk voelbaar en in de bijbehorende randprogrammering praten we door over dit interessante thema.

Meer informatie: mevrouwogterop.nl

EXTRA INFORMATIE


Credits
Tekst: Jibbe Willems | Concept: Lotte Dunselman | Eindregie: Liliane Brakema | Spel: Lotte Dunselman en Wouter van Oord | Muziek: Julia Dubbelboer | Coaching muziek: Jelle Hoekstra | Scenografie: Joncquil | Kostuums: Freja Roelofs | Techniek: Bas Kasten | Creatief producent: Isil Vos | Zakelijke leiding: Corry Diertens | Publiciteit: Mirte Droogers | Grafische vormgeving: Paulina Matusiak | Publiciteitsbeeld: Miek UittenhoutFragment uit de tekst van Jibbe Willems
Ik word aangesproken,

mensen noemen mij bij mijn naam

die me steeds minder voorkomt als van mij

want

wat is een naam?

Elke stap die ik heb gezet
ik – alleen al dat woord, ‘ik’ –
of elke stap die ‘ik’ heb misstapt
opent een nieuw soort vertakking van dat ‘ik’
van mogelijkheden die hadden kunnen zijn:
Elke twijfel, elke daad, handeling,
of weigering juist, elk verlangen


Productiehuis Mevrouw Ogterop
Productiehuis Mevrouw Ogterop is opgericht door Schouwburg Ogterop in Meppel met als doel om ook in Drenthe professionele voorstellingen te ontwikkelen. De producties die het productiehuis maakt zijn toneelmatig, eigenzinnig, met een maatschappelijke relevantie en met oog voor kwaliteit. De artistieke leiding is in handen van Lotte Dunselman.

Serie
‘Ik zou liever Angel heten’ is onderdeel van een serie van drie voorstellingen over het spelen van rollen die Dunselman binnen Mevrouw Ogterop ontwikkelt. De eerste, ‘Ik stond in een kutvoorstelling maar mijn haar zat wel heel goed’ (een tekst van Magne van den Berg) ging over de rol van de actrice in een theaterwereld waarin de meeste belangrijke posities nog altijd door mannen worden vervuld en ontving maar liefst drie viersterrenrecensies (NRC Handelsblad, de Volkskrant en Dagblad van het Noorden). Na ‘Ik zou liever Angel heten’ volgt in In 2024 de derde productie ‘Jij bent van mij: de kant van Ada’, geïnspireerd op de bejubelde roman van Peter Middendorp, dat hij baseerde op de zaak over de moord op Marianne Vaatstra.

Foto: Miek Uittenhout

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.