‘Ik zeg toch sorry’ van Theatergroep Aluin en Raymi Sambo Maakt opnieuw te zien tijdens herdenkingsjaar slavernijverleden

‘Ik zeg toch sorry’ van Theatergroep Aluin en Raymi Sambo Maakt opnieuw te zien tijdens herdenkingsjaar slavernijverleden

Ik zeg toch sorry een theatervoorstelling over Keti Koti, is tijdens het Herdenkingsjaar Slavernijverleden opnieuw te zien in de Nederlandse theaters. Ik zeg toch sorry van Theatergroep Aluin en Raymi Sambo Maakt was in 2022 tijdens Oerol Festival Terschelling en in de Nederlandse theaters te zien. De voorstelling trok volle zalen en kreeg lovende kritieken. De voorstelling gaat niet alleen over 1 juli 1863, de dag waarop slavernij officieel werd afgeschaft in de Nederlandse koloniën, maar ook over hoe deze pijnlijke geschiedenis vandaag de dag nog een negatieve rol speelt in het leven van mensen. Van 1 juli 2023 tot 1 juli 2024 wordt in het hele koninkrijk extra aandacht besteed aan het slavernijverleden. In het kader van dit herdenkingsjaar is Ik zeg toch sorry opnieuw te zien. De voorstelling is op dinsdag 27 juni en woensdag 28 juni te in Theater Bellevue in Amsterdam en van donderdag 29 juni tot em net zaterdag 1 juli in de Schuur In Haarlem. De theatertournee begint op dinsdag 12 september en eindigt op vrijdag 1 november 2023. 

Over de voorstelling
In Ik zeg toch sorry,  een spannende samensmelting van geschiedenis en actualiteit, komen zes acteurs bij elkaar om de viering van de afschaffing van de slavernij in 1863 na te spelen. Wat het inleven in deze historische personages doet met de acteurs zelf, hoe ze zich tot het onderwerp verhouden in deze tijd en of het van invloed is op hun onderlinge verhoudingen, wordt langzaam en pijnlijk duidelijk. Want al snel blijkt dat de acteurs niet altijd raad weten met het standpunt van hun personage, laat staan met de mening van hun collega’s. Wat betekent het om anno 2022 ‘sorry’ te zeggen voor iets wat zo lang geleden lijkt?

Speelperiode
Ik zeg toch sorry is te zien van dinsdag 27 juni tot en met vrijdag 1 november 2023. De speellijst staat op raymisambomaakt.com/ikzegtochsorry. De kaartverkoop loopt via de website van de betreffende theaters en start vanaf half mei aanstaande.

Over de samenwerking

Raymi Sambo en Victorine Plante waren klasgenoten op de Toneelschool in Utrecht. Vijfentwintig jaar geleden studeerden ze af en gingen ieder hun eigen weg. Ze kwamen elkaar zes jaar geleden weer tegen tijdens een reünie. Beiden combineren inmiddels het acteursschap met het artistiek leiderschap van een eigen theatergezelschap. Victorine bij Aluin en Raymi met Raymi Sambo Maakt.
Aluin maakte in 2014-2019 een historisch drieluik over de Tachtigjarige oorlog, waarin de keerzijde van bekende heldenverhalen werd belicht. Mede hierdoor ontstond bij Victorine de wens om samen met Raymi een voorstelling te maken over de slavernijgeschiedenis en in hoeverre dit verleden van invloed is op het heden. Victorine: “Ik vind het een groot gemis dat ik op school zo weinig heb geleerd over dit verleden. Ik kon dit verleden daarom best makkelijk op afstand houden, letterlijk op afstand, dat gebeurde lang geleden. Toen ik me ging verdiepen, bleek alles aan dit verleden oerhollands te zijn: de economische motieven, de angst om ergens voor te betalen, de angst om je verleden onder ogen te komen. Ik probeer met Ik zeg toch sorry deze angst te overwinnen, niet meer bang te zijn om toe te geven dat deze bladzijden pikzwart zijn. Ik zeg ook sorry. Omdat ik het zo lang op afstand heb gehouden.”

De tekst

Erik Snel (Aluin) schreef in samenwerking met Raymi Sambo de theatertekst, hierbij geholpen door Ayden Carlo. Voor de totstandkoming van de tekst gebruikten zij uiteenlopende historische bronnen als: “Wij slaven van Suriname” van Anton de Kom, “De geschiedenis van Slavernij” van Dick Harisson, “Dagen van gejuich en gejubel” van Glen Willemsen. Ook  boeken als “Hallo witte mensen” van Anousha N’zume, “White innocence” van Gloria Wekker en “Utrecht en het slavernijverleden” van Nancy Jouwe liggen ten grondslag aan deze tekst. Hiernaast is uitvoerig geput uit podcasts, columns, romans en persoonlijke gesprekken.


credits:
concept
Raymi Sambo, Victorine Plante regie Victorine Plante i.s.m. Raymi Sambo tekst Erik Snel m.m.v. Raymi Sambo met dank aan Ayden Carlo spel Gabby Bakker, Dennis Coenen, Rochelle Deekman, Urmie Plein, Raymi Sambo, Nard Verdonschot decorontwerp Marcel Dolman kostuumontwerp Anouk van Schie lichtontwerp Benno Barends regie-assistentie Shabnam Baqhiri productie Inez van der Werf, Eva Hermus

FOTO:©Sanne Peper

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.