IJzersterke cast van Expeditie Eiland brengt theater in tropische sferen

Recensie: Jessica Uijttewaal

Buiten moeten we het weer doen met wat frissere temperaturen, maar in Theater De Meervaart was er vanmiddag een exotisch sfeertje bij de première van de voorstelling “Expeditie Eiland”. In deze musical maken we kennis met drie gezinnen die meedoen aan een spelshow. Ze worden op een onbewoond eiland gedropt en moeten proeven doen, de uiteindelijke winnaar krijgt het eiland en 1 miljoen euro. Elk gezin heeft zijn eigen motivatie om deel te nemen; het geld, bekendheid of met het idee om even tot rust te kunnen komen. Dit alles wordt geleid door presentator Ruud Salomons.
Presentator Ruud, een rol van Joey Schalker, opent de show en stelt de kandidaten voor. We horen meteen dat het met de vocale capaciteiten van de gehele cast wel goed zit. De voorstelling opent zo sterk en heeft daarmee direct een fundament om op verder te bouwen. Joey Schalker pakt, als een echte presentator betaamd, zijn momenten waar dat kan en is zowel acterend als vocaal zeer sterk.
De familie ten Kate wordt gevormd door vader Wim, moeder Peet en zoon Wesley. Als de Schiedamse familie zien we John Buijsman, Lone van Roosendaal en Jip Bartels. John Buijsman is prima op zijn plek in deze rol en heeft regelmatig de lachers op zijn hand. Lone van Roosendaal laat zien dat ze ook in een komische rol haar talent kwijt kan. De jongste van dit gezin, Jip Bartels toont acterend nog niet helemaal natuurlijk, maar als deze jongen gaat zingen maakt hij dat meer dan goed. Zeker als hij nog een stapje maakt in zijn acteren, is er voor Jip ongetwijfeld een hele mooie carrière in het theatervak weggelegd.
Dan maken we ook kennis met de familie van Stirum-Vinkesteijn. De rol van moeder Dionne wordt gedeeld door Jelka van Houten en Renée van Wegberg. Deze middag was de beurt aan Jelka van Houten, Renée was wel aanwezig voor de morele support en omdat zij uiteraard ook gewoon bij de cast hoort. Jelka laat zien dat ze niet alleen acterend, maar ook op zanggebied weet wat ze doet. Ze acteert makkelijk en heeft een fijne stem om naar te luisteren. Haar man Rikkert is een rol van Rutger de Bekker. Rutger is helemaal op zijn gemak in zijn rol en klikt erg goed met Jelka. Rutger is niet alleen als acteur betrokken bij de voorstelling, maar ook als componist.
Over de muziek gesproken, deze is erg passend bij de voorstelling en elk nummer is op zijn plaats en voegt iets toe aan het verhaal. Soms loopt de melodielijn net iets anders dan je verwacht, waardoor het soms even wennen is, maar tegelijk ook wel interessant is en blijft om naar te luisteren. De voorstelling bevat zowel solo’s als mooie samenzang stukken waar alle acteurs kunnen laten zien over een sterke zangstem te beschikken. Eén van de solo-nummers is voor Kaylee Peters, die de rol van dochter Chantal van Stirum-Vinkesteijn op zich neemt. Kaylee maakt erg indruk met deze solo en overtuigd de zaal er direct van dat we de komende jaren meer van haar gaan horen. Het enthousiaste applaus na dit nummer was meer dan terecht.
Tenslotte is daar nog vader Vincent Kuipers met zijn dochter Tries, zij is uit een eerder huwelijk. Momenteel is hij getrouwd met Fred. Dochter Tries wordt gespeeld door Pascalle Langhorst. Net als haar andere jonge collega’s laat zij zien dat we ons geen zorgen hoeven te maken over aankomend talent in de theaterwereld. Als het vader stel zien we Dennis Willekens en Ferry Doedens. Beide ijzersterk in hun rol. Ferry tikt elk cliché aan in de manier waarop hij zijn rol neerzet, hier zit het gevaar in dat het vervelend wordt, maar dat wordt het in dit geval totaal niet. Dat is een kunst en Ferry beheerst die duidelijk goed. Vocaal staat hij ook zijn mannetje, zijn solo-nummer is sterk en hij laat zien echt op het musicaltoneel thuis te horen. Zijn chemie met Dennis Willekens is ook erg fijn om naar te kijken. Dennis Willekens zet dan ook weer een goede rol neer. Dat deze man nog geen musicalaward, of op zijn minst een nominatie, op zak heeft is onvoorstelbaar. Steeds, en ook in deze voorstelling weer, is hij een steunende kracht in het geheel. In de samenzang hoor je zijn stem altijd en ook acterend straalt hij een bepaalde rust uit. Hij doet voorkomen alsof het hem allemaal heel makkelijk afgaat en dat maakt het ontspannen en fijn om naar te kijken.

Deze ijzersterke cast is op zich al een hele goede reden om deze musical te gaan zien. Neem daarbij nog de heerlijke humor en de aansprekende muziek en dan is er de volledige overtuiging om “Expeditie Eiland” in het theater te gaan bekijken. De dagen daarna loopt u ongetwijfeld nog te zingen:”Expeditie Eilaaaaand!” Voor de juiste melodie moet u de voorstelling maar gaan bekijken in het theater.

Voor meer informatie: http://rep.nu/productie/expeditie-eiland/

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.