Igone de Jongh verleidt je samen met haar dansers vanaf de eerste seconde

Igone de Jongh verleidt je samen met haar dansers vanaf de eerste seconde

Recensie en foto’s: Mieke van der Raay

In de Haarlemse schouwburg was 4 december de première van ‘Beauty Persists’, de nieuwste voorstelling van Igone de Jongh.
Na drie succesvolle avondvullende theaterprogramma’s keert Igone de Jongh terug naar haar ultieme vorm van schoonheid: dans. Igone de Jongh bewijst in deze voorstelling dat ze nog steeds een prima ballerina is. Ze neemt je mee op een betoverende reis door de wereld van de dans. Ze danst drie unieke stukken op één avond, een zogenoemde ‘Triple Bill’ van drie wereldpremières. Deze stukken zijn gecreëerd in samenwerking met vier getalenteerde choreografen: Marijn Rademaker, Didy Veldman en het Italiaanse duo Sasha Riva en Simone Repele. Alle choreografen die schoonheid op hun eigen unieke manier interpreteren. Het zijn drie korte verhalen. Ieder met een eigen verhaal, maar ze sluiten toch op elkaar aan.
Igone vertelt tussen twee dansen in, dat ze niet zo’n prater is, maar het liefst danst. Dat ze zo haar ziel kan blootleggen. Haar kwetsbare kant kan laten zien, maar ook haar kracht en passie. Haar dansen zijn een mengelmoes van gratie, kracht, en laat emotie zien in de vorm van dans. Ze laat persoonlijke kanten van haar zien en gaat terug naar de kern van haar liefde voor dans. Samen met Alexis Tutunnique staat ze sterk, ze zijn samen één. Vertrouwen elkaar onvoorwaardelijk. Ze voelen elkaar feilloos aan. Ze verleiden je vanaf de eerste seconde. Ze geeft zich samen met de dansers voor honderd procent. De andere dansers (Vladyslav Detiuchenko, Veronika Rakitina en Oleksiy Grishun) brengen de dansvoorstelling naar een andere dimensie. De dansstijlen van de voorstelling kan worden omschreven als klassiek ballet met moderne elementen. De dansers staan ook in deze voorstelling in de spotlight, ieder krijgt een solo moment, ze dansen met een intensiteit en onuitputtelijke energie. Af en toe spelen ze een spel met licht. Of met deuren, waar in ze verdwijnen. De laatste dans, gaat over praten en elkaar niet horen. Het voelt heel persoonlijk, je voelt de emotie in het verhaal van alle dansers.
Igone de Jongh is zonder twijfel de bekendste en beste Nederlandse ballerina van de afgelopen jaren, Ze weet je nog steeds te betoveren met haar unieke manier van dansen. Of ze nu op spitzen, gewone dansschoentjes of op hakken danst, alles ziet er gracieus en sierlijk uit. Dat je op 44 jarige leeftijd nog zo lenig kan zijn, en zoveel energie kan hebben, daar kan ik alleen maar respect voor hebben.

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.