Igone de Jongh gaat in ‘Zin in Liefde’ opzoek naar de diva in zichzelf

Igone de Jongh gaat in ‘Zin in Liefde’ opzoek naar de diva in zichzelf

Recensie: Mieke van der Raay

Zin in Liefde is alweer de tweede theatertour van prima ballerina Igone de Jongh. Ze heeft duidelijk de smaak te pakken. De voorstelling  is geïnspireerd door het fenomeen ‘diva’. Diva’s als Judy Garland, Édith Piaf, Maria Callas en Whitney Houston. Door de ogen van de diva kijken we terug op een leven vol uitersten. Een show over liefde in al haar dimensies, van erotische spanning tot kwetsbare intimiteit. De liefde spat letterlijk en figuurlijk van het podium.

Igone wist al op zeer jonge leeftijd dat ze ballerina wilde worden. Ze houdt ervan om in de spotlight te staan. Dit zien we terug in deze voorstelling, een jonge versie van Igone zit op een schommel en neemt ons mee in het leven van een diva. Igone is op zich niet het type diva, maar gaat op zoek naar de diva in haar in deze bijzondere dansvoorstelling. We zien haar op haar best. Of ze nu op spitzen, gewone dansschoentjes of op hakken danst, alles ziet gracieus en sierlijk uit. Ik heb enorm veel respect voor haar, dat je op die leeftijd nog zo flexibel bent. Ze straalt als ze danst, geeft bijna licht. Je kan niet anders dan met ingehouden adem naar haar zitten kijken. Igone heeft in haar eigen voorstelling ‘Zin in Liefde’ zich laten choreograferen door twee jonge aanstormende talenten: Simone Repele en Sasha Riva, waarvan laatstgenoemde ook mee danst in de show. Daarnaast wordt Igone op het toneel geflankeerd door dansers uit het mede door haar opgerichte dansgezelschap in ballingschap ‘The United Ukranian Ballet Company,’ Alexis Tutunnique en Veronika Rakitina. Samen creëren zij een nieuw ‘fusion’ ballet, een spannende en gedurfde mix tussen klassiek ballet en moderne theaterdans. De dansers staan ook in deze voorstelling in de spotlight, ze dansen met een intensiteit en onuitputtelijke energie. Samen zijn ze met Igone één geheel, ze voelen elkaar feilloos aan, vertrouwen elkaar blindelings. Net als bij haar vorige voorstelling komt ze vooraf het publiek even tussen de felrode gordijnen gedag zeggen. Ze was uitermate verbaasd dat de zaal echt stampvol zat, dit maakt maar weer eens duidelijk hoe gewoon ze is gebleven.  

‘Zin in Liefde’ staat wederom onder regie van prominent theaterregisseur Ruut Weissman.

Haar optreden betovert je, inspireert je. Je kan niet anders dan van haar houden, het is een vakvrouw van de bovenste plank.

Credits

Zin in Liefde – Igone de Jongh

Cast – Igone de Jongh, Alexis Tutunnique, Sasha Riva (vanaf half januari Vladsylav Detiuchenko), Veronika Rakitina, Lara Lina Uribeechevarria, Josephine Krijnen 
Choreografie en concept – Simone Repele, Sasha Riva 
Regie-advies – Ruut Weissman kinderregie Natasha Schalker-Willems 
Lichtontwerp – Jantje Geldof kostuumontwerp – Sabine Snijders Dramaturgie – Cecile Brommer 
Assistentie kostuumontwerp – Iris Elstrodt 

Met dank aan Het Nationale Theater: Amanda van Marion, Marijne Addink, Stef Krull, Judith van der werf, Julianne Dam (stagiaire), Quincy Bakker (stagiaire) 
Productieleiding – Ine de Boer 
Uitvoerend producent – Christina Kansen
Producenten – Matthijs Bongertman, Robin Goudsmit

FOTO: ©Mark Engelen

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.