Huub Stapel in Alleen familie weet je te ontroeren.

Huub Stapel in Alleen familie weet je te ontroeren.

Recensie: Mieke van der Raay

Afgelopen zondagmiddag 5 februari was in de Haarlemse Schouwburg de première van Alleen Familie van Huub Stapel.

Na het ontleden van Mars, Venus en het huwelijk wijdt Huub Stapel zich ditmaal aan een nog groter onderwerp: familie. Want wie is er niet groot mee geworden? Familie is overal. En dan is er ook nog schoonfamilie, stieffamilie, pleegfamilie, adoptiefamilie, oranjefamilie en de grootste familie van Nederland. Geen ruzie gaat zo diep als familieruzie en tegelijk is het de enige band waar je je nooit van ontdoen kunt. Een huwelijk kun je ontbinden. Een vriendschap kun je beëindigen. Maar familie blijft altijd. Huub Stapel leidt je, persoonlijker dan ooit, langs feesten der herkenning en verborgen verledens.

Huub kennen vele van ons van de films en series waarin hij gespeeld heeft. Nu staat hij weer in het theater met een voorstelling, waarin hij diep gaat. Diep in de zin, hij vertelt alle in’s en out’s over zijn verleden. Ooit werd hij gevraagd om mee te doen aan het programma ‘Verborgen verleden’, uiteraard in de hoop dat er wat interessant te vinden zou zijn in het verleden van zijn familie. In de zoektocht bleek dat Stapels vader aan het begin van de oorlog een lidmaatschap van de NSB had getekend. Hier was echter nooit over gesproken in de familie. Het bleek dat hij maar één jaar erbij was geweest en wel als dirigent in een amusementsorkest. Dit verhaal deed niets met Huub, hij had de meest fantastische vader die hij maar kon wensen. Altijd een hardwerkende en rechtvaardige man. Ook vertelt hij over zijn tante Truus, die in de oorlog als weduwe verplicht werd een Duitser in huis te nemen. Achteraf wordt dit volgens velen als grotere schande gezien, dan wat zijn vader gedaan heeft. Hij vertelt met ontroering over zijn jeugd in Tegelen, Limburg, waar zijn moeder en vader dubbele banen hadden en nog steeds niet rond konden komen.

Huub heeft me ontroerd, geraakt en aan het lachen gemaakt. Wat hij vertelde had vele punten van herkenning in mijn eigen leven. Waardoor het waarschijnlijk nog heftiger binnenkwam bij mij. Hij heeft me ook verbaasd met zijn mooie integere zang, hij vertelde een verhaal in de mooie liedjes. Hij heeft cabaretier Jan Beuving (40) gevraagd om de tekst te schrijven van Alleen Familie, plus een aantal andere liedjes. Waar ik uitermate veel respect voor heb, is dat Huub totaal niet tegen onrecht kan, hij weet precies wat hij wel of niet vindt kunnen. Hij weet dit ook met een goede onderbouwing te verwoorden. Ik heb Huub dankzij deze voorstelling beter leren kennen, ik had het genoegen enkele jaren geleden met hem te mogen babbelen en toen dacht ik al wat een mooie man, van binnen en buiten. In deze voorstelling deelt hij dat met iedereen.

Het is een hilarische, ontroerende en meeslepende voorstelling over die ene noemer waaronder wij allemaal vallen: familie.

Credits:
Regie: Liesbeth Coltof & Javier Pinon
Script: Jan Beuving
Spel: Huub Stapel
Muziek: David Stapel en Daniël Lohues
Decorontwerp: Rieks Swarte
Video: Hendrik Walther

Speelperiode: oktober 2022 t/m mei 2023 door het hele land
Première: 19 december 2022 in Den Haag

Meer informatie www.moretheater.nl

Fotocredits: Mark Engelen

Share

One thought on “Huub Stapel in Alleen familie weet je te ontroeren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.