Huisvrouwen bestaan niet meer. Of toch wel?

Huisvrouwen bestaan niet meer. Of toch wel?

‘Wij zijn geen huisvrouwen’, aldus Elise, Saskia en Gijsje. Volgens de dames bestaan huisvrouwen helemaal niet meer in deze tijd. Natuurlijk, je hebt nu andere benamingen voor vrouwen die thuis zorgen voor de kinderen en ervoor zorgen dat alles schoon is, maar dat zijn niet meer de “echte” huisvrouwen. Huisvrouwmonologen laat zien hoe het leven van de drie dames is en het zet je tegelijkertijd aan het nadenken over je eigen huishouden. De première was maandag 13 oktober in Schouwburg Amstelveen.

Allereerst stellen de dames elkaar voor aan het publiek. Gijsje is de dochter van Elise. Gijsje, gespeeld door Sophie van Oers, heeft een zachtaardig karakter. Ze is slim, lief en zelfstandig. Dat moest ook wel gezien haar jeugd. Gijsje is totaal niet spontaan en ze heeft een hekel aan rommel. Haar nicht Saskia daarentegen, gespeeld door Miryanna van Reeden, is een echte sloddervos. Het stuk speelt zich af in haar huis en wat een chaos is dat. Saskia zit werkeloos thuis en ze beslist om te gaan freelancen zodat ze haar drie kinderen alle aandacht kan geven die nodig is. Als laatst hebben we de moeder Elise, gespeeld door Anne-Mieke Ruyten. Elise houdt van plezier én mannen. Dat laatste steekt ze niet onder stoelen of banken. Elise staat positief in het leven ook al heeft ze de nodige tegenslagen.

De kleding en het haar was perfect afgestemd op de personages. Het karakter van de dames kwam daardoor nog beter naar voren. In het begin was het wel wennen dat Anne-Mieke een vrouw speelt die de kantjes er af en toe van af loopt. Merendeel van de mensen is haar gewend als Maud uit ‘Kinderen geen bezwaar’, maar Anne-Mieke wist de rol van Elise te spelen met veel overtuiging. Dit zorgt ervoor dat je een andere kant leert kennen van haar.

Zoals eerder aangegeven speelt het stuk zich af in het huis van Saskia. Meteen al als je binnen komt, zie je wat voor chaos het is. Overal ligt wasgoed en de was vliegt je dan ook om de oren tijdens de voorstelling. Als er van scene werd gewisseld, werd dit op een leuke manier aangepakt. De dames verplaatste de attributen door middel van een kleine choreografie, waardoor er geen moment iemand stil stond op het podium. Ook bracht Sophie een paar keer een lied ten gehore. De mooie zang helpt ook voor een fijne afwisseling in het stuk.

Het publiek werd ook betrokken bij de voorstelling. Zo moesten we Gijsje helpen bij een enquête en eerlijk gezegd zette je dat ook aan het denken over je eigen huishouden. Waarom doe je bepaalde dingen zoals je ze doet? Het was grappig om te zien hoe het publiek reageerde op de vragen die gesteld werden.

Huisvrouwmonologen zit vol herkenbare situaties voor de vrouw, maar ook voor de man. Het is een echte komedie die je zowel aan het denken zet als je de slappe lach geeft. Huisvrouwmonologen is een echte aanrader voor de vrouw, maar ook voor de man die wil weten waarom vrouwen zich zo gedragen.

Meer informatie: http://www.rep.nu/huisvrouwmonologen/index.htm

hart heelhart heelhart heelhart halfhart leeg

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.