‘Hugo de Groot’ – de musical; zoveel meer dan die man in die boekenkist

‘Hugo de Groot’ – de musical; zoveel meer dan die man in die boekenkist

Recensie: Jessica Uijttewaal

In Schouwburg De Nieuwe Doelen in Gorinchem ging op vrijdag 2 juli de musical ‘Hugo de Groot’ in première. Wie kent hem niet, Hugo de Groot. Maar wat weten we eigenlijk over hem? De meeste mensen zullen het verhaal kennen dat hij ontsnapte uit Slot Loevestein in een boekenkist. Minder mensen zullen zijn verdere levensverhaal kennen kunnen vertellen waar deze man voor stond. In deze musical komt uiteraard zijn ontsnapping aan de orde, maar meer nog wie hij was en wat hij betekend heeft in de Nederlandse geschiedenis. We maken niet alleen kennis met Hugo, maar ook met andere personen die belangrijk waren in zijn leven. Zo was daar Johan van Oldenbarnevelt die destijds het land politiek leidde en Maurits van Oranje de leiding had over het leger. Waar zij eerst aan dezelfde kant stonden, ontstond er een breuk tussen de mannen. Binnen de republiek botsten verschillende gedachten over het geloof. Waar Van Oldenbarnevelt en de Groot vonden dat ieder zelf mocht weten welke stroming ze aanhingen, wilde Maurits dat niet. Dit leidde uiteindelijk tot het doodvonnis van Johan van Oldenbarnevelt en de gevangenschap van Hugo de Groot. Vanuit Slot Loevestein, waar hij gevangen zat, ontsnapte hij uiteindelijk in een boekenkist en vluchtte naar Frankrijk. Naast genoemde mannen, waren er ook twee vrouwen van groot belang voor Hugo de Groot; zijn vrouw Maria en Elsje, de dienstmeid. Elsje dient ook als verteller in de voorstelling. Dit is zo gedaan dat het verhaal compleet duidelijk is en geen moment langdradig word.De cast van de musical bestaat uit slechts vijf acteurs. Lars Mak kruipt in de rol van Hugo de Groot. Richard Spijkers en Joost Claes zien we als respectievelijk Johan van Oldenbarnevelt en Maurits van Oranje. Maria, de vrouw van Hugo, wordt vertolkt door Zoï Duister en Linda Verstraten is Elsje van Houweningen. De acteurs zijn allemaal geheel op hun plek in hun rol, zowel acterend als zang is er niets op aan te merken. Wat nog belangrijker is, de chemie tussen alle acteurs is voelbaar in de zaal. Hun stemmen passen perfect bij elkaar en vullen elkaar heel mooi aan. ‘Maar’ vijf acteurs, ‘maar’ vijf stemmen, maar meer was er niet nodig. Individueel fantastische musicalacteurs die elkaar versterken en samen de hele zaal in hun greep hielden van begin tot eind. Een ijzersterke cast!
Hierbij kregen ze ook de steun van het goede script en de mooie muziek, waarvoor Fons van Rongen en Helmer Kant verantwoordelijk zijn. Complimenten ook zeker aan de creatives.Goedemorgen Theaterproducties heeft het verhaal van Hugo de Groot geweldig vorm gegeven en doet hem met deze voorstelling volledig eer aan. De Groot was zoveel meer dan die man van die boekenkist. Hij was één van de grootste denkers van ons Vaderland en heel belangrijk in onze geschiedenis. Zijn motivatie om de mensen zijn gedachten te laten horen en zoveel te schrijven, komt heel mooi in het verhaal naar voren.
Na afloop van de voorstelling liep ik niet alleen met meer kennis over de geschiedenis naar buiten, maar was ik vooral erg onder de indruk. Onder de indruk van het script en de muziek, onder de indruk van de personages, onder de indruk van vijf acteurs die het verhaal niet beter hadden kunnen vertellen en die met hun stemmen de volledige theaterzaal vulden.

‘Hugo de Groot’ de musical is nog tot en met 18 juli te zien in Schouwburg De Nieuwe Doelen in Gorinchem. Bestel dus snel uw kaarten via https://www.goedemorgentheaterproducties.nl/hugodegrootdemusical en ga dit hoogstandje in theaterland bekijken.

Foto:© Bart van RongenShare

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.