Hotel Wonderland, een unieke theaterervaring

Hotel Wonderland, een unieke theaterervaring

Tekst: Mieke van der Raay

Donderdagavond 14 april ging de theatervoorstelling Hotel Wonderland in première, de eerste grootschalige immersive theatervoorstelling van Nederland, ook wel ‘onderdompeltheater’ genoemd. Na succesvolle producties in New York en Londen, is deze bijzondere manier van theater maken ook in Nederland te bezoeken. Er is geen onderscheid tussen de zaal en het podium. Je loopt als bezoeker gewoon in het decor en je kan verschillende karakters en verhalen volgen. Dit volgen is letterlijk, je loopt gewoon achter de spelers aan en je komt op diverse bijzondere plekken in de grote loods. Het ene moment zit je gezellig in de woonkamer van één van de spelers, het volgende moment loop je met haar mee naar de winkel om boodschappen te doen. Doordat je gewoon naast haar zit is het verhaal heel dichtbij. Je mag niet tegen de acteurs praten, behalve als ze je wat vragen. Je waant je echt in zijn of haar wereld. Je kan er voor kiezen om heel de avond bij één acteur te blijven, maar dan mis je wel heel veel. Heel uniek is wel dat alle verhalen van de acteurs in elkaar overlopen, je ontmoet zo ook enkele andere acteurs. Dit is dus de kans om een andere acteur te gaan volgen. “Tijdens een avond wordt er zo’n 36 uur aan script gespeeld” aldus Tristan Hupe-Guimarães, co-founder en artistiek leider. “Op het moment dat jij vol aandacht naar een acteur staat te luisteren, spelen er op verschillende plekken in het theater andere scènes af. Naar schatting krijg je als bezoeker 10% mee van wat er op een avond gebeurt. Wanneer je gewend bent om naar een theater te gaan waarbij je in een stoel zit en naar een podium kijkt, kan het best even wennen zijn in Hotel Wonderland. Je loopt op een avond best wel veel rond, dus makkelijke schoenen

is wel een aanrader.

Bij binnenkomst waan je je al in een andere wereld, je wordt welkom geheten door echte hotelbediendes, je wordt er op gewezen dat het theater een telefoon-vrije zone is. Je moet je telefoon dan ook in een speciaal zakje stoppen die afgesloten is en alleen met een magneet weer opengemaakt kan worden. Eenmaal in de foyer word je verwelkomd met een glas champagne en lekkere (vegetarische) hapjes. Eenmaal in het theater krijg je ook weer verschillende hapjes aangeboden en zijn er diverse bars waar je drinken kan halen.

Het verhaal in Hotel Wonderland draait om de twaalf bewoners, die daar zijn omdat ze op een kruispunt in hun leven staan. Eerst staat de tijd stil, maar zodra deze weer gaat lopen zoeken ze elkaar en het publiek op om hun keuze te maken. De voorstelling is Engelstalig, hier ben je in no-time aan gewend. In de omgebouwde fabrieksruimte van 4000m2 waan je je in een totaal andere wereld. Je blijft je verbazen, er zijn geheime ruimtes, elke keer is er weer iets nieuws te ontdekken. De indringende muziek en unieke belichting geeft alles nog een extra dimensie.

Ik heb echt vanaf de eerste minuut vol verbazing gekeken en toen ik wegging, kon ik maar één ding bedenken: IK WIL NOG EEN KEER!

Het theater is het hele jaar geopend op vrijdag, zaterdag en zondag. Meer informatie en kaarten via www.hotelwonderland.nl 

Share

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.