Hotel Spijkers: Het pure gevoel van muziek

Hotel Spijkers: Het pure gevoel van muziek

Recensie: Mieke van der Raay

Afgelopen zaterdag 2 oktober was de première van Hotel Spijkers in het Zaantheater in Zaandam. Hotel Spijkers is alweer de derde voorstelling van Joost Spijkers.

Joost Spijkers werd voor het theater geboren op 23 juni 1977 in Melick en Herkenbosch. Na enige omzwervingen door Limburg en het voormalig Joegoslavië kwam hij terecht op de Academie voor Kleinkunst/De Theaterschool in Amsterdam. Daar vormde hij met klasgenoten de theatergroep de Ashton Brothers. De Ashton Brothers zijn Pim Muda, Joost Spijkers en Friso van Vemde.
Zij speelden hun muzikale spektakelshows over de hele wereld, van Parijs tot Toronto en van Budapest tot Edinburgh. Na vijf door pers en publiek bejubelde en internationaal bekroonde theatershows, ontwikkelden de Ashton Brothers hun zomerfestival Ashtonia waarmee ze de zomers van 2017, 2018 en 2019 tienduizenden mensen naar hun circus in onder meer de tuin van Slot Zeist trokken.

Zijn stijl is een mix met vele muzikale invloeden, maar de Slavische muzikale klanken hebben toch wel de overhand. Er zitten een paar nummers in deze voorstelling gezongen in het Slavisch, maar ook al versta je er niets van, toch weten ze je te raken.

Peer Wittebols was net als bij de twee eerdere voorstellingen medeverantwoordelijk voor de teksten. Er zit een verhaal in, is niet zomaar een concert, maar is een voorstelling met een inhoud, een inhoud die je raakt, met gevoel. Anderhalf uur lang hang je aan zijn lippen, zijn blikken raken je tot in je ziel. Hij bezingt al zijn lief en leed. Met humor, met ironie, brutaliteit, maar vooral met een knipoog.

De band is nadrukkelijk aanwezig. Maar nooit te nadrukkelijk, ze voelen Joost precies goed aan en maakten deze voorstelling compleet.

Je moet als publiek niet alleen luisteren en kijken, maar je wordt ook gevraagd om mee te doen. Dit maakt de voorstelling net iets luchtiger, dit zijn toch wel de rust puntjes waar je je even alles kunt laten bezinken. Want je gevoel vliegt alle kanten op, dat doen de gevoelige teksten met je.

Over Hotel Spijkers:

De nieuwe muziektheatervoorstelling van Joost Spijkers en zijn band is een eenmansopera over levenshonger: het verlangen naar samenzijn en hoe het in leven houden van herinneringen vrijheid brengt.

Een man loopt geschrokken en verdwaasd de lobby van een hotel binnen. Over zijn arm hangt zijn kletsnatte trouwpak. Hij slaat op de hotelbel en wacht op de nachtportier. Tijdens het wachten flitst het leven aan hem voorbij. Golven van zoete, pijnlijke en geestige herinneringen volgen elkaar op. Aangejaagd door de muzikanten bezingt de man alle hoogte- en dieptepunten uit zijn leven. Een hartstochtelijke ode aan de levenden én de doden uit zijn geschiedenis. Hier in dit obscure hotel, ver weg van de waan en de sleur van het dagelijks leven, wordt er samen eindeloos gezongen en gedanst, gelachen, gehuild en gedronken. In Hotel Spijkers hoeft een mens nooit meer alleen te zijn. Je zou er wel voor eeuwig willen blijven logeren…

www.joostspijkers.nl

Met:

Met: Joost Spijkers, Arend Niks, Arno Bakker, Andreas Suntrop, Stanislav Mitrović

Regie en Beeld: Titus Tiel Groenestege 

Tekst: Peer Wittenbols, Joost Spijkers 

Muziek: o.a. Joost Spijkers, Stanislav Mitrović, Arend Niks

Decor en Kostuum: Dieuweke van Reij 

Lichtontwerp: Jasper Verhaart

Geluidsontwerp: Joep van der Velden

Choreografie: Iva Lešić

Foto: ©Jaap Reedijk

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.