Hoofdrolspeler Yo También Pablo Pineda eregast bij première drs. Down

Hoofdrolspeler Yo También Pablo Pineda eregast bij première drs. Down

Spaanse acteur met Down inspireerde Ivo Niehe tot schrijven script

De hoofdrolspeler van de zeer succesvolle film Yo también, Pabo Pineda Ferrer, is woensdag 23 augustus aanwezig bij de première van de voorstelling drs. Down in het DeLaMar Theater in Amsterdam. Pablo, een jongen met het syndroom van Down, haalde, net als het personage dat hij speelt in de film, als eerste Europeaan een universitaire graad (in educatieve psychologie). Ivo Niehe interviewde Pablo in 2011 voor de TV Show. Dit interview zette Niehe aan tot het schrijven van het script voor de muzikale theatervoorstelling drs. Down die woensdag 23 augustus in première gaat.

De inmiddels 42-jarige Pablo verwierf na zijn studie en de film (2009) een baan als leraar, daarnaast reist hij de wereld over om zijn boodschap uit te dragen: ‘stop met het onderschatten van de mogelijkheden van jongeren met een beperking –kijk vooral naar waar ze wél toe in staat zijn’. Dat is tevens de boodschap van de voorstelling drs. Down. Daarin krijgt hoofdrolspeler Lucas, gespeeld door Nando Liebregts, een acteur met het syndroom van Down, te maken met alle onbegrip, vooroordelen en pesterijen die zich vaak voordoen in het leven van een jongen met Down.

Ivo Niehe over Pablo: “Aan de universiteit van Málaga deed Pablo wat iedereen voor onmogelijk hield. Zijn ouders en zijn broers stimuleerden de jonge Pablo op alle mogelijke manieren – door hem constant vragen te stellen, hem op speelse manier uit te dagen en telkens opnieuw te kijken waarmee ze zijn interesse konden prikkelen. Ze stimuleerden hem zonder ook maar de minste druk op hem uit te oefenen. Dit heb ik ook in het script van drs. Down verwerkt. Een grote eer dat hij, samen met zijn moeder, naar de première komt!”

Drs. Down is een voorstelling met muziek van componist Piet Souer. Anne-Mieke Ruyten en Hugo Haenen spelen de ouders van Lucas. De voorstelling heeft een bijzondere opzet- een combinatie van video, muziek en live acteren. Lucia Marthas Institute of Perfoming Arts is verantwoordelijk voor de choreografie van de show. Na de première volgt een tournee tot en met januari 2018 langs de grote theaters in Nederland.

drs. Down!

Scenario: Ivo Niehe

Script editor: Dick van den Heuvel

Hoofdrollen: Hugo Haenen, Anne-Mieke Ruyten, Nando Liebregts, Rutger Messerschmidt, Gijs Stallinga, Sanne van Veen.

Project in samenwerking met Lucia Marthas Institute for Performing Arts.

Choreografie: o.l.v. Lucia Marthas m.m.v. Banu Seçen en Cora Ringelberg

Muziek: Piet Souer

Regie: Haye van der Heyden

Première: DeLaMar Theater Amsterdam 23 augustus – 20 uur.

Tournee: tot en met januari 2018

www.drsdown.nl

FOTO:Annemieke van der Togt

 
Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.