Hoofd van Beethoven op drift in Theater Heerlen!

Hoofd van Beethoven op drift in Theater Heerlen!

Beeldend theaterfestival Cultura Nova beleeft internationale première op televisie

Een gigantisch hoofd van Ludwig van Beethoven zweeft door de theaterzaal en lijkt op drift geslagen tijdens de internationale première van Planet Beethoven in Theater Heerlen.

Met ‘Planet Beethoven’ produceert festival Cultura Nova een muzikaal spektakelstuk samen met philharmonie zuidnederland en Plasticiens Volants uit Frankrijk. Ter gelegenheid van het 250ste geboortejaar van Beethoven wordt deze bijzondere voorstelling door het festival gerealiseerd. Compagnie Plasticiens Volants, bekend om haar openluchtvoorstellingen met groteske ballonfiguren opende zowel de Olympische Spelen van Barcelona als van Sotsji. Voor Planet Beethoven gaan de beeldende kunstenmakers voor het eerst het theater in en gaan een combinatie aan met philharmonie zuidnederland! Een bijzondere samenwerking die garant staat voor een absolute sensatie, waarbij klassieke muziek op een heel toegankelijke manier wordt gepresenteerd. Het orkest staat onder leiding van Nederlandse dirigent Pieter Jelle de Boer.

Een lust voor oor én oog

De muziek van Beethoven is 250 jaar na zijn geboortejaar nog altijd springlevend. Poëtisch, extatisch en vol dramatiek, maar bovenal barstensvol idealen en ongelofelijk mooi. “Muziek is de verbinder tussen het geestelijke en het zinnelijke”, zei Beethoven zelf.

Met ‘Planet Beethoven’ wordt een avontuurlijke reis door de highlights van Beethovens repertoire gecreëerd. Hij componeerde hymnes over culturen, met veel empathie en liefde voor de natuur. Die boodschap wil men met ‘PLanet Beethoven’ overbrengen, waarbij de doofheid, die zich meer en meer manifesteerde, als een oproep gezien wordt aan iedereen om wat meer naar elkaar te luisteren.”

Festival Cultura Nova met meer dan 50 gezelschappen en ruim 200 activiteiten op het programma was al verplaatst van augustus 2020 naar december in de hoop dat de ergste Coronagolf wel voorbij zou zijn. Niet is minder waar gebleken en het festival moest elf dagen voor aanvang wederom haar activiteiten verplaatsen. Toch zijn een aantal voorstellingen doorgegaan en worden op televisie uitgezonden door L1. Zo ook de première van het internationale spektakelstuk ‘Planet Beethoven’.

Dirigent: Pieter-Jelle de Boer

Solist: Daria van den Bercken

Regie: Jean-Philippe Hemery (Plasticiens Volants)

Muzikaal concept: Josep Vicent

Video: Loth Valat

Lichtontwerp: Roland de Jong

Coproductie: Festival Cultura Nova & philharmonie zuidnederland

UTZENDING op televisie bij L1: woensdag 30 december 18.30uur en 23.30 uur

(Herhalingen donderdag 31 december 13.25 uur en vrijdag 1 januari om 11.55 uur)

Ook te zien via www.culturanova.nl

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.