Holland Dance Festival 2022

Holland Dance Festival 2022

virtuoos, verrassend en verbindend

Prinses Beatrix, Prins Constantijn en Prinses Laurentien zijn aanwezig bij de opening van het Holland Dance Festival

Goed nieuws… cultuur is weer toegankelijk, theaters openen de deuren en dus toont van

3 t/m 19 februari Holland Dance Festival voor de achttiende keer internationale topgezelschappen en danskunstenaars live op het podium. We zijn zeer verheugd dat hunne Koninklijke Hoogheden Prinses Beatrix, Prins Constantijn en Prinses Laurentien der Nederlanden de opening van het Holland Dance Festival op donderdagavond 3 februari bij wonen.

Openingsavond met Nederlands Dans Theater

Voor het eerst sinds 2009 wordt Holland Dance Festival geopend met een feestelijk première-programma van Nederlands Dans Theater 1 in dé nieuwe cultuurtempel van Den Haag: Amare.

Het is een uitvloeisel van de vrijwel directe klik die Emily Molnar, sinds vorig jaar artistiek directeur van Nederlands Dans Theater, en Holland Dance Festival-directeur Samuel Wuersten voelden. Daarnaast is meer samenwerking en het samen laten zien wat dansstad Den Haag te bieden heeft de reden waarom de krachten werden gebundeld.

Algemeen en artistiek Holland Dance Festival directeur Samuel Wuersten:

“Voor mij is Den Haag ‘de stad van vrede, recht…én dans’! Als Holland Dance Festival dragen wij deze boodschap al jarenlang uit. Dat doen wij liever niet alleen, maar in samenwerking met onze Haagse danspartners. De vruchtbare en constructieve samenwerking met het Nederlands Dans Theater is daarbij bijzonder belangrijk. En dat wordt door de NDT-opening van de 18de editie van het Holland Dance Festival duidelijk benadrukt en bevestigd.”

Artistic director Nederlands Dans Theater Emily Molnar:

“I hope that the collaboration between NDT and the Holland Dance Festival will bring a sense of connectedness and vibrancy to our audiences and community, and excitement that invites new, and unexpected things to be exchanged. We are delighted to be opening the eighteenth Holland Dance Festival!” 

Live op het podium en live stream thuis

Nederlands Dans Theater 1 brengt het prachtige programma Traces Left Within met de terugkeer van Jiří Kyliáns intrigerende Toss of a Dice en wereldpremières van Marco Goecke en oud-NDT-danseres Marina Mascarell.

Tijdens de voorstelling wordt voor de achtste keer op rij ook de Jiří Kylián Ring uitgereikt. Marian Sarstädt ontving de prijs in 2020. Zij geeft de prestigieuze prijs door aan iemand die een belangrijke en inspirerende bijdrage levert aan de dans in Nederland.

Om meer publiek de kans te geven om de opening van de enige internationale dansbiënnale, Holland Dance Festival, mee te maken, wordt deze avond door Nederlands Dans Theater ook als livestream uitgezonden via de website van NDT!

Door de huidige coronamaatregelen hebben we helaas moeten besluiten dat Het Balletorkest de voorstelling van Traces left within niet live (muzikaal) begeleidt.

Grootschalige dansproducties, intieme voorstellingen, jonge toptalenten, dansers op de top van hun kunnen, oudere dansers en dansers met en zonder beperking. Ze zijn allemaal vertegenwoordigd in 17 verschillende producties, bijna 60 live voorstellingen en 5 live streams, die het beste tonen wat de hedendaagse dans wereldwijd heeft te bieden.

Naast Nederland Dans Theater zijn er nog drie andere grote gezelschappen die hun opwachting maken op het nieuwe danspodium van Amare:

  • Het 50-jarige Introdans danst in een exclusieve jubileumproductie, die enkel tijdens het Holland Dance Festival te zien is, meesterlijke balletten van Jiří Kylián en Sidi Larbi Cherkaou.
  • Het succesvolle hedendaagse dans/theatercollectief (LA)HORDE brengt samen met dansers van Ballet National de Marseille de spectaculaire voorstelling Marry me in Bassiani. Over verzet, solidariteit en de kracht die vrijkomt wanneer mensen samen dansen.
  • Artistiek directeur Eric Gauthier van Gauthier Dance Company vroeg vier hedendaagse topchoreografen om hun visie te geven op het ‘ballet der balletten’: het Zwanenmeer. Marie Chouinard, Marco Goecke, Hofesh Shechter en Cayetano Soto hebben ieder een eigen kijk op het beroemde en legendarische ballet. Deze Swan Lakes is een gedurfde, geestige en emotionele interpretatie van het origineel met een krachtige injectie van nieuwe energie.

Ook in de intiemere theaters zijn absolute hoogtepunten te zien:

  • De fabuleuze dansers/artiesten van het Londense circusgezelschap Gandini Juggling laten zich inspireren door grootheden uit de danswereld, zoals Pina Bausch en Merce Cunningham.
  • Jonge dansers van National Supérieur de Musique et de Danse de Paris en Codarts Rotterdam dansen samen in werken van Nederlandse en internationale choreografen.
  • Het nieuwe, veelbelovende inclusiegezelschap Compagnie 21 onder leiding van Jordy Dik laat de energie door de theaters gieren met hun voorstelling No Bodies.
  • Voor de allerjongsten vanaf 6 jaar brengt Lonneke van Leth Dans Kleur beweegt jou en voor de jeugd vanaf 14 jaar is er Het verrotte leven van Floortje Bloem. Een recht in het hart rakende dansbewerking van het gelijknamige, beroemde boek van Yvonne Keuls.
  • Het werk van de ‘grand old lady’ van de Amerikaanse moderne dans Lucinda Childs staat centraal bij het Dance On Ensemble. Opgericht in 2015 om de artistieke excellentie, rijke geschiedenis en achtergrond van de oudere danser te vieren.
  • De Franse danser en choreograaf Anne-Marie Van – alias Nach – brengt urban ‘gospeldans’ gebaseerd op de vrije en energieke hiphopstijl ‘krump’. Nach mixte dit met traditionele Indiase dans, flamenco, poëzie, fotografie, audiovisuele kunsten, experimentele film en muziek.

Over Holland Dance Festival
Al meer dan 30 jaar haalt Holland Dance Festival van over de hele wereld dans naar Nederland. Het festival presenteert gezelschappen en danskunstenaars die anders niet te zien zijn in ons land.

Van 3 tot en met 19 februari 2022 laat Holland Dance Festival het universele karakter en de enorme rijkdom van de dans zien. In een steeds weer veelzijdig programma krijgt het publiek de kans om de top van de internationale dans van dichtbij te bewonderen.

Holland Dance Festival is een festival om je bij thuis te voelen: voor iedereen is er iets nieuws te ontdekken of juist te herkennen. Het programma wordt verrijkt met (hotel)arrangementen en een DanceAble symposium. Dat maakt een bezoek aan de danshoofdstad van Nederland, Den Haag, in de wintermaanden onvergetelijk.

HOLLAND DANCE FESTIVAL 2022 – 3 t/m 19 februari/Bekijk het aanbod: www.holland-dance.com

FOTO:@Anne-Sylvie Bonnet

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.