Hoge Noot van Maartje & Kine: Een leuke les in de geschiedenis van muziek

Hoge Noot van Maartje & Kine: Een leuke les in de geschiedenis van muziek

Recensie: Mieke van der Raay

Afgelopen donderdagavond 24 november was de première van Hoge Noot in de bijna uitverkochte kleine zaal van de Goudse Schouwburg.

In ‘Hoge Noot’ vragen Maartje & Kine zich af waarom mensen muziek maken.

‘Hoge Noot’ zou al in maart 2020 in première gaan, maar werd (misschien wel) de meest uitgestelde première ooit.

De Nederlandse Maartje de Boer en Noorse Kine Handlykken ontmoetten elkaar in de gangen van het conservatorium en trekken sinds enige jaren door Nederland met hun humoristisch-virtuoze theatershows. Twee multi-instrumentalisten met droge humor en energieke en aanstekelijke live-shows. Hun muziek is een eclectische potpourri van folk, pop, country en balkan. Samen spelen ze ongeveer 20 instrumenten, waaronder de banjo, hardanger fiddle, ukelele, contrabas- balalaika en accordeon. Middels hun ontwapenende aanwezigheid op het podium brengt dit unieke en muzikale duo op een eigentijdse manier het oude cabaret terug in het theater.

De twee dames hebben er duidelijk zin is, ze stralen en genieten, ze houden van mooie muziek maken en het publiek met hun humor te verrassen. Er staan twee dames die weten wat ze willen en wat ze kunnen en zijn echt nergens bang voor. Ze hebben een duidelijke visie en schromen geen enkel onderwerp. De ene na de andere hilarische sketch komt voorbij, afgewisseld met muziek. En  wat voor een muziek, van klassiek zoals Brahms en Bach, tot een aparte versie van het nummer van Frans Bauer’s “Heb je even voor mij.” Maar ook muziek uit de Balkan of techno is hun niet onbekend. Ze wisselen met het grootste gemak tussen de diverse muziekstijlen. Je vraagt je ook af of er een muziekinstrument is waar ze niet op kunnen spelen. En ze kunnen ook nog fantastisch zingen.

Het is anderhalf uur puur genieten en je leert nog zoveel over muziek. Want zoals ze zelf zeggen, muziek is overal. Muziek zit in ons allemaal, je kan niet zonder muziek in je leven.

Tekst en muziek: Maartje de Boer, Kine Handlykken

Tekstbijdragen: Peer Wittebols

Regie: Titus Tiel Groenestege

www.maartjeenkine.nl

FOTO: ©Jaap Reedijk

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.