Hoe één smartphone een wereld van verschil kan maken.

Hoe één smartphone een wereld van verschil kan maken.

Lied over de vluchtelingenproblematiek genomineerd voor de Annie MG Schmidtprijs

Technocabaretduo Matroesjka maakte het lied #Imalive over het contact tussen een vluchteling en het thuisfront. Voor dit lied werden ze genomineerd voor de Annie MG Schmidtprijs. In totaal werden zes kleinkunstliederen genomineerd. De Annie MG Schmidtprijs is de prijs voor het beste theaterlied van het afgelopen jaar en wordt uitgereikt op zondag 10 april 2016.

Matroesjka over #Imalive:

“Het nummer #Imalive schreven wij naar aanleiding van de winnende World Press Photo van 2014. Hierop zie je een groep vluchtelingen die op een donker strand bereik zoekt met hun telefoon, het scherm hel oplichtend in de nacht. Wij werden enorm geraakt door deze foto. Een korte tijd later ontstond in de media het beeld van de vluchteling als profiteur, ‘want ze hebben toch allemaal een dure smartphone?’. De discussie over vluchtelingen is zo oververhit geraakt, dat de menselijkheid eruit is verdwenen. Met #Imalive wilden we een nummer schrijven vanuit de belevingswereld van de vluchteling zelf: iemand die alles achter zich moet laten, op zoek naar een beter bestaan. Terwijl hij een onzekere reis aflegt, weet hij niet hoe het zijn dierbaren vergaat die achter zijn gebleven. Het enige contact dat hij nog met het thuisfront kan hebben, gaat via dat kleine schermpje. Dat is zijn houvast.
Hoe één smartphone een wereld van verschil kan maken, daar gaat #Imalive over.
We zijn enorm vereerd dat we met dit nummer genomineerd zijn voor de Annie M.G. Schmidtprijs 2015.”

Matroesjka (Lisa Loeb en Janneke Rinzema) is het eerste technocabaretduo van Nederland. In 2014 wonnen ze de publieksprijs op het Amsterdams Kleinkunst Festival. Hun huidige voorstelling Eeuwig Vlees neemt zware kost uit de actualiteit en brengt dit op een lichte manier in een onverwacht perspectief. Syrische bootvluchtelingen, vrouwelijke pedofielen en verontrustende datingshows. Ze spelen allerlei personages die worstelen met het leven. Zo zijn er Jiffany en Scarlett die hun heil zoeken in snapchatten met een Jihadstrijder en een man die het liefst kiloknallers vlees koopt, want, zo redeneert hij, daar proef je tenminste ‘de angst’ nog in. Matroesjka brengt dit alles met de techno beats en harde grappen waar zij bekend om staan. Eeuwig Vlees speelt dit seizoen nog t/m 30 april 2016 in de Nederlandse theaters en gaat van september t/m december 2016 in reprise.

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.