Recensie en foto’s: Anita van Crey
Zomaar een greep uit de uiteindelijk 501 vragen die het theatergezelschap Pelgrim Maakt bundelde in het pamflet wat na de première van De Bellende Engel in Theater aan de Parade uitgereikt werd aan de Bossche wethouder werd overhandigd.
In het pamflet wordt door onder andere Sanne Berger (programmamaker Jeugd en educatie van het Theater aan de Parade, Corrie Jacobs (kinderarts in het Jeroen Bosch Ziekenhuis), Vincent Blom (plebaan Sint Jan) en Lucas de Man (schrijver, scenarist en theatermaker) gereflecteerd op de gestelde vragen.
Wat is heimwee? Terugkomend in de voorstelling. Het antwoord: appeltaart. Treffend in woorden gevat door Bart de Rijk. Samen met Anne-Chris Schulting en John Buijsman de spelers op het toneel. Voor De Rijk en Buijsman is de Bossche theatergrond geen onbekende; bij de opening van het nieuwe theater door koning Willem Alexander brachten zij het lied ‘Appeltaart’ ten gehore.
Zoveel rumoer er voor de voorstelling is door de vele enthousiaste kinderstemmen, zo stil en aandachtig is het tijdens de voorstelling. De afwisseling van spel en muziek, de grappen. De herkenbaarheid van Schulting die knap de 17-jarige tegenhanger van de 2 ietwat verstofte heren in de authentieke Google-zoekmachine.
Peter en Cornelis (neergezet door John Buijsman en Bart de Rijk) beheren al sinds jaar en dag het archief van de Bellende Engel. In dit archief liggen alle antwoorden van het universum opgeslagen. In de loop der jaren wordt hun archief steeds minder geraadpleegd. De mensen gebruiken vaker hun smartphones om antwoorden te zoeken.
Als op een dag wordt besloten het archief te sluiten, wordt de jonge ambitieuze Case (Anne-Chris Schulting) naar hen toegestuurd om er op toe te zien dat het archief wordt leeggehaald. Case vindt de twee mannen hopeloos ouderwets en volstrekt overbodig gemaakt door het internet. Maar gedurende de week komt zij er achter dat Google misschien toch niet álles weet.
Het beeldje van de bellende engel op de Sint Jan, torenend over de Bossche Parade en weerspiegelend in het theater is de inspiratiebron van het project.
De Bellende Engel (8+) is een familievoorstelling over het belang van vragen stellen. Van niet-weten. Van zélf nadenken en samen zoeken. Het aandurven iets níét te weten. Want met geen antwoord ontdek je zé veel, als met een goede vraag.