Hin und her: absurd maar toch realiteit

Recensie: Mieke van der Raay

Een brug tussen twee niet genoemde landen, is de leidraad van deze unieke, aparte voorstelling. We volgen diverse personen, ieder met hun eigen verhaal, ieder met hun eigen eigenaardigheden.

De voormalige drogist Ferdinand, gespeeld door Vincent van den Berg, is geboren in een ander land, maar moet nu het land waar hij al jaren woont verlaten. Daar hij geen vaste baan meer heeft, maar hij niet wist dat hij zich iedere vijf jaar moest melden in zijn geboorte land, mag hij dat land ook niet in. Nu mag hij geen van beide landen meer in en is hij gedoemd om op de brug te blijven tussen de twee landen. Al snel wordt hij het doorgeefluik van de grenswachters van beide landen.

De teksten zijn vaak absurd, maar daardoor juist geniaal. Het verhaal is soms erg warrig, maar dit maakt dat je geen moment mag afdwalen, om juist de intelligentie ervan in te zien. De soms lange lappen tekst, puilen uit van genialiteit. De ene speler heeft meer tekst dan de ander, maar ieder heeft zijn eigen inbreng in het bijzondere verhaal. Het verhaal is actueel en is een onderwerp wat bespreekbaar gemaakt moet worden, want kan je mensen zo blijven behandelen, die proberen te overleven in “veilige”landen. Er is geen decor nodig, om het verhaal te brengen, ze laten het aan je eigen inbeeldingsvermogen over.

’t Barre Land, Tijdelijke Samenscholing en Co, hebben met deze nog nooit vertoonde voorstelling in Nederland, een stukje vakmanschap afgeleverd, ze hebben het stuk – niet echt makkelijke stuk – begrijpbaar neer weten te zetten. Er zit humor in, maar weet je ook te ontroeren. Het is vooral geen alledaagse voorstelling, maar uniek op zijn eigen manier.

Rolverdeling

Havlicek en psycholoog: Michiel Bakker (Tijdelijke Samenscholing)
Szameck: Margijn Bosch (’t Barre Land)
Mrschitzka: Yorke Mulder-Bhangoo
Eva, Privéleraar, Minister President van Y, Drugssmokkelaar Lena: Vincent van den Berg (’t Barre Land)
Konstantin: Sarah Jonker
Vrouw, mevrouw Hanusch, Minister President van X, Drugssmokkelaar Schmugglitschinski: Carole van Ditzhuyzen (Tijdelijke Samenscholing)
Gitaar en Zang: Stan Vreeken (Tijdelijke Samenscholing)
Zwijgende rol: Czeslaw de Wijs (’t Barre Land)
Auteur: Ödön von Horváth
Live muziek en zang: Stan Vreeken

Voor meer informatie: http://barreland.nl/hin-und-her/

FOTO: Sofie Knijff

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.