Hij zei/ Zij zei: De waarheid, niets anders dan de waarheid

Hij zei/ Zij zei: De waarheid, niets anders dan de waarheid

Recensie en foto: Mieke van der Raay

In theater De Luifel in Heemstede was zaterdag 17 november de première van Hij zei/Zij zei van Berit Companjen en Silvester Zwaneveld.

In Hij zei/ Zij zei gaan Berit en Silvester op zoek naar de verschillen tussen man en een vrouw, waar ze allemaal in verschillen en verschillend in denken. Het is oergeestig om dit samen met hun te mogen uitzoeken. Je bent getuige van een strijd tussen Silvester en Berit, want wie heeft er nu gelijk. De dialogen liegen er niet om, ze nemen zeker geen blad voor de mond. Ze bespreken alles. Speciaal voor deze voorstelling bundelen Berit Companjen en Silvester Zwaneveld hun unieke talenten. Of dat een goed idee is? Silvester vindt van wel, Berit haar mening is niet gevraagd. Een voorstelling met een ongezonde dosis humor. Ze vertellen levendig, zijn ontzettend grappig, je kan niet anders dan ontzettend hard lachen.

Het is eigenlijk best een feest van herkenning. Al vanaf de eerste zinnen weet je dit heel humoristisch wordt. Er wordt aan het publiek gevraagd, wie van de mannen er tegen hun zin zijn. Ze vertellen dat de voorstelling uit drie delen bestaat, ze spelen personages, het is een komedie en ze spelen scènes. Hierna stellen ze zich keurig voor. Silvester Zwaneveld, 52 jaar is een cabaretier en kunstenaar, bekend van cabaretduo Arie & Silvester. Hij is niet getrouwd, maar wel al 25 jaar samen met zijn vriendin/vrouw. Hij heeft twee kinderen. En hij heeft een grondige hekel aan files. Berit Companjen is 42 jaar, getrouwd en ze heeft een kind. Ze maakt ons duidelijk dat ze er geen moeite mee heeft dat ze dik is. Van haar mag je haar omschrijven als dik, want dat is ze toch. Ze houdt nu eenmaal van taart, veel taart. Geregeld krijgt ze advies over corrigerend ondergoed, maar daar wil ze totaal niets van weten. Ze vertelt in geuren en kleuren hoe dat ondergoed aanvoelt en hoe het zo totaal niet lekker zit.

Verder gaan ze een op hilarische manier op zoek hoe je tegenwoordig iemand moet aanspreken, uiteraard zijn er mannen en vrouwen, maar tegenwoordig zijn er meer en meer aanspreek titels. Hoe moet je hier nu in hemelsnaam achter komen hoe het nu precies zit. Wat kan je wel of niet meer zeggen, als je met alles en iedereen rekening moet houden. Ook de complexe relatie tussen een man en een vrouw maken ze bespreekbaar. Geregeld betrekken ze het publiek, bij hun strijd der seksen. Let wel op: Gender en sekse zijn twee verschillende dingen.

Op het zicht zijn Silvester en Berit elkaars tegenpolen, hij heel lang en zij heel klein. Maar beiden staan hun mannetje als het om het vechten gaat met woordspellingen, unieke ervaringen en oergrappige grappen. Hun energie is aanstekelijk en werkt zeker op je lachspieren. Het is anderhalf uur een heen en weer spel tussen twee sterke comedians, die precies weten hoe ze het publiek mee moeten nemen in hun meningen. Ik heb in lange tijd niet zo hard gelachen, dan bij deze voorstelling. Zelfs een dag later zat ik nog te grinniken en deden mijn kaken gewoon zeer.

Voor meer informatie: https://www.finelabel.nl

Share

2 thoughts on “Hij zei/ Zij zei: De waarheid, niets anders dan de waarheid

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.